≫ 

Selaković: Prvo Zajednica srpskih opština, a onda kompromisno rešenje sa Prištinom

Srpski šef diplomatije sastao se sa ambasadorkom Ujedinjenog Kraljevstva u Srbiji sa kojom je razgovarao o odnosima dve zemlje, pandemiji korona virusa, ali i o dijalogu Beograda i Prištine

  • 3
Nikola Selaković Foto: Tanjug/Nikola Anđić

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković poručio je danas u razgovoru sa ambasadorkom Ujedinjenog Kralhevstva Šan Meklaud da je Srbija zainteresovana za produbljivanje sveukupnih bilateralnih odnosa i saradnje sa UK.

Selaković je istakao da za to postoji veliki potencijal i da bi unapređenju odnosa značajno doprineo intenzivniji politički dijalog na visokom nivou.

Šef srpske diplomatije je dodao da je neophodno usmeriti napore na unapređenje ekonomske i trgovinske saradnje Srbije i UK, koja je sada ispod realnih potreba i mogućnosti, iako je poslednjih godina prisutan trend rasta, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Na sastanku je bilo reči i o situaciji povodom pandemije kovida 19, a Selaković je poželeo UK da prevaziđe sve posledice te bolesti koja je pogodila ceo svet i koja nas je sve podsetila na važnost i neophodnost uzajamne solidarnosti, podrške i razumevanja.

Selaković je , takođe, izrazio nadu da će britanski stručnjaci ubrzo sa uspehom okončati rad na vakcini protiv kovida 19, kako bi se alarmantna situacija sa tom zaraznom bolešću prevazišla i kako bi ceo svet mogao da se posveti ciljevima društvenog i ekonomskog razvoja.

Osvrnuvši se na tok dijaloga Beograda i Prištine, ministar Selaković je rekao da je Beograd u potpunosti posvećen normalizaciji odnosa, ali da za nas to znači postizanje kompromisnog rešenja koje će biti održivo, primenjivo i prihvatljivo za obe strane, uz prethodno sprovođenje pre više od sedam godina utvrđene obaveze Prištine da uspostavi Zajednicu srpskih opština.

Ministar Selaković izrazio je zadovoljstvo što će danas imati priliku za telefonski razgovor sa ministarkom za evropsko i američko susedstvo u Ministarstvu za inostrane i poslove i Komonvelt Vendi Morton, što će, kako je istakao, iskoristiti da je i lično pozove da poseti Beograd.

Takođe, šef srpske diplomatije uputio je poziv i da premijer Ujedinjenog Kraljevstva, nakon četiri decenije, poseti Beograd.

Razgovor sa britanskom ministarkom Vendi Morton

Ministar spolnih poslova Nikola Selaković razgovarao je danas telefonom sa ministarkom Ujedinjenog Kraljevstva za evropsko susedstvo i Amerike u Ministarstvu za inostrane poslove, Komonvelt i razvoj Vendi Morton.

Ministar Selaković je, u otvorenom razgovoru o nizu tema od značaja za bilateralne odnose Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva, pozvao ministarku Morton da do kraja godine poseti Beograd.

Šef srpske diplomatije je izrazio očekivanje da će bilateralni politički dijalog Srbije i Ujedinjenog Kraljevstva dobiti na dinamici nakon "bregzita" i stabilizacije situacije u vezi sa pandemijom Kovid-19.

Srbija je, kako je poručio ministar Selaković, zainteresovana za intenziviranje političkog dijaloga i razmenu poseta na visokom nivou, kako bi bilateralni odnosi dve zemlje bili što bolji, a saradnja na svim poljima od zajedničkog interesa bila unapređena u duhu prijateljstva i uzajamnog poverenja.

Ministar Selaković je istakao da postoje veliki neiskorišćeni potencijali i za unapređenje ekonomskih odnosa, rast trgovinske razmene i investicija UK u Srbiji, saopštilo je MSP.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srećko Austrija

    14. novembar 2020 | 09:44

    Gospodine ministre molimo Vas smenite ovu sprdnju od konzula u Salsburgu ! Svi nam se smeju ! Čovek došao iz srpske policije i istražuje kriminal umesto da pomogne srpskim državljanima u Austriji. Ne zna ni nemački užasss !

  • nikolas

    10. novembar 2020 | 23:09

    PEGAVCI SE BORE ZA VELIKU ALBANIJU A VAKCINU IMAJU VEC ODAVNO JER JE SARS 2 NJIHOV PRODUKT IZ SOLSBERIJA-LABORATORIJE ZA BIOLOSKA ORUZJA!!!!

  • Tata

    10. novembar 2020 | 20:34

    Nema od toga nista,siptari ne daju novu RS na Kosovu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA