≫ 

Statusna konferencija u Hagu: Tužilaštvo spremno za suđenje, odbrana traži još 18 meseci

- Apsurd je početi u junu sledeće godine, realnije je da to bude jun 2022. godine - rekao je glavni advokat odbrane Denis Huper

  • 0
Hasim Taci, Hag, specijalizovano vece Kosova Foto: Tanjug/AP

Predstavnik "Specijalizovanog tužilaštva Kosova" saopštio je danas da se nastavljaju određene istražne radnje u procesu protiv Hašima Tačija, jer je određen broj njih tek počeo kada su oni uhapšeni i kada su izvršeni pretpresi i zaplenjen obiman dokazni materijal.

Na prvoj statusnoj konferenciji pred sudijom za prethosni postupak, on je istakao je da je tužilaštvo spremno i da suđenje može usokoro da počne, kao i da će u naredne dve nedelje odbrani dostaviti manje redigovanu optužnicu i obiman dokazni materijal kako bi mogli da započnu svoje istrage u korist odbrane.

Sa druge strane glavni advokat odbrane Denis Huper rekao je da za razliku od tužilaštva koje je obavilo obimne istrage u najmanje pet godina, odbrana za to nije imala vremena.

- Treba nam najmanje 18 meseci da počnemo da razmišljamo o početku suđenja. Apsurd je početi u junu sledeće godine, realnije je da to bude jun 2022. godine - rekao je on ukazujući na složenost i obimnost predmeta.

Sa njim se slažio i branilac Kadrija Veseljija advokat Ben Emerson, napominuući da odbrana još uvek ne zna ni koje se konkretne optužbe okrivljenima stavljaju na teret, jer je optužnica redigovana.

Kosovo, sud za ratne zločine u Hagu Kadri Veselji Kadri Veselji - Foto: Tanjug/AP

Smatra da tužilaštvo ne može da završi obelodanjivanje svojih dokaza pre maja sledeće godine, a od tog trenutka odbrani treba najmanje godinu dana za istragu.

Sva četvorica optuženih u tom predmetu - Hašim Tači, Jakup Krasnići, Kadri Veselji i Redžep Seljimi, nisu prisustvovali u sudnici, već su je pratili putem video linka iz pritvorske jedinice.

Šest njihovih branilaca učestvovalo je u konferenciji takođe putem video linka, a samo je jedan bio u sudnici, kao i specijalizovani tužilac Džek Smit sa pomoćnicima.

Statusna konferencija služi za tehničku razmenu informacija o obelodanjivanju dokaza tužilaštva i odbrane, a trebalo bi da bude reči i o pritvoru u kojem se nalaze optuženi jer su njihovi advokati najavili da će tražiti da se brane sa slobode.

 "1.500 dokaza protiv tzv. OVK, obelodaniće ih do 31.maja

Predstavnica Specijlizovanog tužilaštva Kosova izjavila je danas da to tužilaštvo ima oko 1.500 dokaza za suđenje u prosecu protiv Hašima Tačija i ostalih članova Glavnog štaba tzv. OVK, a koje bi moglo da obelodani odbrani do 31. maja 2021.

Sudija Nikola Giju je upozorio tužilastvo da mora da predstavi odbrani svaki oslobađajući materijal protiv optuženih, a tužilaštvo je odgovorilo da će "odbrani odelobadniti više od 1.000 oslobađajućih dokaznih predloga".

Hasim Taci, Hag, specijalizovano vece Kosova Hašim Tači - Foto: Tanjug/AP

Predstavnica tužilaštva je ukazala da će možda imati i više dokaza protiv optuženih, ali da to zavisi od daljeg toga istrage koja je i dalje u toku.

Napomenula je da tužilaštvo ima 153 svedoka, čije izjave i transkripte izjava planira da predstavi na suđenju.

Govoreći o obelodanjivanju dokaza ona je navela da će kompleti materijala biti dostavljani odbrani u etapama.

Rekla je da tužilaštvo nema obavezu da materijal obeležava kao "oslobađajući" kada ga dostavlja odbrani, već da će samo najaviti kada bi takvi dokazi mogli da joj budu dostavljeni.

Prethodno su branioci optuženih upozorili da obrana ne može da počne svoju istragu i prepremu za suđenje, pre nego što se upozna sa većim ili kompletnim dokaznim materijlom tužilaštva.

Tužilaštvo spremno za suđenje, odbrana traži još 18 meseci

Nakon rasprave tužilaštva i odbrane, sudija za prethodni postupak u procesu protiv Hašima Tačija i druge trojice članova Glavnog štaba tzv. OVK, rekao je da se danas neće određivati datum početka suđenja.

Sudija Nikolas Giju je, međutim, ukazao da početak suđenja zavisi od brzine obelodanjivanja dokaza tužilaštva i istrage koje će potom obaviti odbrana radi sakupljanja svojih kontradokaza.

- Što se pre završi obelodanjivanje to će brže i odbana moći da obavi svoje obaveze - rekao je Giju.

Prethodno je odbrana trazila najmanje 18 meseci za pripremu odbrane, nakon što dobije sve dokaze tužilaštva.

Redžep Selimi, Seljimi Redžep Seljimi - Foto: Tanjug/AP

Specijlizovano tužilaštvo je najavilo da će oko 1.500 dokaza za suđenje moglo da obelodani odbrani do 31. maja 2021.

Pored ostalog branilac Kadrija Veseljija advokat Ben Emerson tvrdi da ne postoji Udruženi zločinački poduhvat (UZP) tzv. OVK , kako to tvrdi tužilaštvo, i da će dokazati da Veselji ne može za to da odgovara.

- OVK se udruživala spontano, nije bilo nikakovg lanca komandovanja. To je bio narodni ustanak koji je pokrenuo veliki broj albanskih scivila, jer su sprske strane sprovodile zločine protiv čovečnosti i genocid - naveo je pored ostalog Veseljijev branilac.

Podsetio je na predmete iz Hasksog tribunala u kojima je, kako je rekao, osuđeno šest visokih rukovodilaca sprske vojske i policije zbog etničkog čišćenja i proterivanja albanskog stanovništva sa KIM.

-Sada se tvrdi da postoji slično kriminalne udruživanje, a to predstavlja zamenu teza. Odbrana Veseljija će se oslanjati na presuđene činjenice i donete pravne zaključke - najavio je adokat tvrdeći da je tzv. OVK bila organizovana radi samoodbrane, "selo po selo".

Jakup Krasnići Jakup Krasnići - Printskrin: kosovo-online.com

- Tako raštrkani i neorganizovani, pojedinci su mogli da učine neka krivicna dela, ali to su bili pojedinačni slučajevi, za razliku od suprotne (sprske) strane - utvrdio je advokat Emerson napominjući da tu nije bilo "zajeničkog cilja" UZP, već da je tzv. OVK delovala u samoodbrani.

Branilac Redžepa Seljimija Dejvid Jang u potpunosti se složio sa Emersonom i glavnim advokatom Denisom Huperom u vezi sa rokom potrebnim za istragu odbrane, napominjući da su optužbe tužilaštva apsurdne.

- Oni se izruguju pravu Seljimija na pravično suđenje - naveo je Jang.

I branilac Jakupa Krasnićija, podržala je kolege pobodon vremena koje je potrebno za istragu odbrane.

- Treba nam i dovoljno vremena i uslova, a to znači da treba imati u vidu i okolnosti izazvanih pandemijom virusa kvid 19 - navela je Krasnićijeva advokatica.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA