Borelj: Od Srbije se očekuje usklađivanje politike sa Evropskom unijom

On je rekao da očekuje da će Srbija delovati u skladu sa opredeljenošću EU i u skladu sa svojim "evropskim aspiracijama"

  • 8
Aleksandar Vučić, Đozep Borelj Foto: Tanjug/Rade Prelić

Šef diplomatije EU Đozep Borelj izjavio je danas da se od Srbije u okviru procesa pregovora o pristupanju Uniji očekuje postepeno usklađivanje zakonodavstva i politike prema trećim zemljama sa pravnim tekovinama i politikama EU, što uključuje i pitanje preseljenja ambasade Srbije u Jerusalim, što je u sprotnosti s politikom Brisel.

- Svi diplomatski koraci koji bi mogli dovesti u pitanje zajednički stav EU o Jerusalimu predstavljaju ''ozbiljnu zabrinutost i žaljenje'' - rekao je Borelj, odgovarajući na pitanje poslanika Evropskog parlamenta o delu Vašingtonskog sporazuma koji se odnosi na preseljenje ambasade Srbije, odnosno otvaranje ambasade tzv. Kosova u Jerusalimu.

On je rekao da očekuje da će i "Srbija i Kosovo delovati u skladu sa opredeljenošću EU" i u skladu sa svojim "evropskim aspiracijama".

- U skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija iz 1980. godine, koja poziva sve članice UN da svoje ambasade presele u Tel Aviv, sve ambasade država članica EU, kao i Delegacija EU u Izraelu, nalaze se u Tel Avivu - podsetio je Borelj.

On zaključuje da su predstavnici Beograda i Prištine, nakon sastanak u Vašingtonu, nastavili rad na sveobuhvatnom sporazumu koji se bavi svim nerešenim pitanjima vezanim za njihov odnos, a u skladu sa međunarodnim pravom i tekovinama EU.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boban

    19. novembar 2020 | 15:27

    Sa sipratima na Kosovu jedino sto imamo nereseno je rat, nato se ubacio pa nismo zavrsili inace to jedino sa njima treba zavrsiti a drugo nista mi nemamo sa njima zavrsavati i dogovarati.

  • PRC

    19. novembar 2020 | 15:51

    Evo usklađujemo se, povećavamo broj beskućnika, povećavamo broj ubistva i samoubistva, povećavamo broj pedofila, povećavamo broj ovih što neznaju kog su pola, čuvamo vam veći beoj kučića, malo li je?

  • Haha

    19. novembar 2020 | 14:45

    Pa uskladjuje cene, takse, poreze, propise, zakone.Sve osim plate, tu nikako da mrdnu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA