• 13

Šta je Olbrajtova pričala o Srbima u Rambujeu: "Spasili su moju porodicu tokom rata"

, Telegraf

Detalje razgovora iza zatvorenih vrata u Francuskoj ispričali su tadašnji članovi delegacije iz Beograda

  • 13
Rambuje, pregovori u Rambujeu

Foto: Profimedia/AFP

Šta se dešavalo iza zatvorenih vrata tokom pregovora u Rambujeu, ko je tajno hvalio Srbiju, a u javnim nastupima napadao i zašto su pregovori propali, samo su neka od pitanja kojima se bavi film "Rambuje - srpska strana", emitovan na RTS.

U najnovijem svedočenju o pregovorima, govorili su članovi srpske delegacije Vladan Kutlešić, kojije nedavno preminuo i to pre emitovanja filma, kao i Guljbehar Šabović. Njih dvoje podelili su detalje sa sastanka sa tadašnjom američkom državnom sekretarkom Medlin Olbrajt.

Profesor Kutlešić, u ranijoj izjavi, izneo je detalje razgovora sa američkom sekretarkom i rekao da je Olbrajtova u neposrednoj komunikaciji bila "mnogo simpatičinija nego u zvaničnim i javnim nastupima".

- Ona je prišla i pojedinačno se rukovala sa svim članovima delegacije. Govori tečno srpski jezik i do toga je jako držala. Čak je par rečenica o tome i rekla - svedoči Kutlešić o susretu u francuskom dvorcu.

Guljbehar Šabović, članica pregovaračkog tima Srbije istakla je da je sastanak sa Olbrajtovom bio opušten i da je prošao u finoj atmosferi.

- Ona je evocirala uspomene iz svog detinjstva. Objašnjavala je da voli Srbiju i da su njenu porodicu spasili upravo Srbi tokom Drugog svetskog rata - prepričava Šabovićeva u svom svedočenju od događajima iz Francuske.

Guljbehar Šabović

Guljbehar Šabović - Foto: Facebook/Guljbehar Šabović

O tome šta misli o Srbima Olbrajtova je izjavljivala nekoliko puta, pa je tako tokom promocije svoje knjige 2012. rekla da su Srbi izvanredan narod sa značajnom istorijom.

- Imam najveće poštovanje prema njima - rekla je Olbrajtova tada.

Ipak, u zvaničnim izjavama tada, a i godinama kasnije, javnost je bila svedok njenih daleko radikalnijih izjava o Srbiji.

Oprečne izjave, ali i svedočenja

Iste godine, samo mesec dana ranije pre nego je u Hagu pohvalila naš narod, Olbrajtova je takođe na promociji svoje knjige, ovoga puta u Pragu, isprovocirana protestom prosrpski orjentisanih Čeha, koji su je nazvali "krvavom babom", uzviknula: "Odvratni Srbi, napolje!".

O njenom čvrstom stavu i hladnoći svojevremeno je posvedočio i Ljuan Koka, predstavnik romske manjine u Rambujeu.

Madlen Olbrajt

Madlen Olbrajt - Foto: Wikimedia/Flickr/LBJ Library

- Pred kraj prvog dela pregovora, 16. februara, bio mi je rođendan. Hteli smo malo da olakšamo situaciju, da porazgovaramo opuštenije sa tim ljudima. Ratko Marković je rekao da imamo člana delegacije kome je rođendan i da ćemo prirediti mali koktel. Bila je malo prijatnija atmosfera. I zapevalo se. Sećam se da je Madlen Olbrajt rekla: Baš volim partizanske pesme. Ali ako ovo ne prihvatite, bombe će da padaju - izneo je Koka detalje sa koktela u Rambujeu.

Pregovori u Rambujeu

Pre 21 godinu, u dvorcu Rambuje u Francuskoj počela je konferencija o rešavanju krize na Kosovu i Metohiji. Učesnici konferencije bili su predstavnici Vlade Srbije i kosovski Albancu, a uz posredovanje izaslanika iz SAD, Rusije i Evropske unije, Kristofers Hila, Borisa Majorskog i Volfganga Petriča.

Posle 17 bezuspešnih dana pregovora, krah konferencije označio je i kraj nastojanja da se kosovska kriza reši mirnim putem, malo više od mesec dana kasnije to je dovelo do bombardovanja tadašnje Savezne Republike Jugoslavije.

Srpsku delegaciju predvodio je potpredsednik Vlade Srbije Ratko Marković, a u njoj su, pored ostalih, bili Vladan Kutlešić, Nikola Šainović, Vladimir Štambuk, Vojislav Živković, Guljbehar Šabović.

Albansku delegaciju činili su Hašim Tači, Edita Tahiri, Fehmi Agani, Ibrahim Rugova i drugi. Članovi dve delegacije samo su jednom zajedno sedeli za stolom, a na čelu se našla Madlen Olbrajt.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    Najveca greska srba...

  • Nikola Republika Srpska

    Bolje da ih nisu spasili.

  • Тодорић

    Лепо нам је вратила...

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima