Dačić: Nasilje nad ženama u svetu se uvećalo tokom pandemije korona virusa

On je kazao da je u svetu čak 15 miliona žena bilo izloženo različitim vrstama nasilja u svojim domovima tokom karantina

  • 4
Skupština Srbije

Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je danas, povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, da najnoviji podaci pokazuju da se nasilje nad ženama uvećalo tokom pandemije korona virusa.

Dačić je kazao da je u svetu čak 15 miliona žena bilo izloženo različitim vrstama nasilja u svojim domovima tokom karantina.

Predsednik Skupštine Srbije je na konferenciji, koju je u parlamentu organizovala Ženska parlamentarna mreža, podsetio da se danas obeležava 20 godina od kako su UN proglasile 25.novembar za Međunarodni dan eliminacije nasilja nad ženama i ukazao da su nažalost žene i dalje okružene raznim vidovima nasilja uključujcuhi i ona koja za posledicu imaju gubitak života.

On je istakao da je Srbija društvo koje vodi računa o jednakosti polova, a naročito o zaštiti žena od nasilja o čemu svedoči i učešće u globalnoj akciji tim povodom.

- Skupština Srbije ima već lepu tradiciju od osam godina od kako u njoj deluje Ženska parlamentarna mreža, čiji rad nastavljamo i u novom skupštinskom sazivu. U tom cilju sam pozvao sve poslaničke grupe da delegiraju svoje predstavnice za rad Ženske parlamentarne mreže - rekao je Dačić.

Sednica Skupštine Srbije

Ivica Dačić - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

On je podsetio da u sadašnjem sazivu parlamenta ima više od 40 odstožena poslanica koje će, kako očekuje, dati jedan potpuno novi kvalitet.

- Kao predsednik skupštine pružiću podršku radu Ženske parlamentrne mreze i biti njen snažan advokat. Ubeđen sam da ovako organizovane žene u parlamentu mogu da budu najbolji zaštinik svojih prava i uticajni faktor za pobolljšanje položaja žene - naveo je predsednik parlamenta.

Kaže da je veliki pomak napravljen od 1992.godine kada je reč o zastupljenosti žena u skupštini.

- Ja se nadam da će uskoro doći vreme da ću moći isto ovako da pozdravim mušku parlamentarnu mrežu kao manje zastupljenog pola - našalio se Dačić.

Poslanica SNS Sandra Božić zahvalila je Dačiću zato što pruža podršku u borbi Ženske parlamentarne mreže.

- Ovo nije samo borba “žene za žene” već celokupne populacije u borbi protiv jednog ozbiljnog problema koji muči čovečanstvo, a to je femicid - rekla je Božić.

Ona je dodala da je Srbija država koja se snažno bori protiv nasilja nad ženama i izrazila stav da ne sme postojati tolerancija na bilo koju vrstu nasilja.

Poručila je da je važno da se žene ekonomski osnaže kako bi mogle da se udalje od nasilnika.

Poslanica SPS Snežana Paunović je zahvalila koleginicama koje su formirale Žensku parlamentarnu mrežu, među kojima su Dubravska Filipovski, Marija Obradović, Stefana Miladinović, Aleksandra Jerkov i druge…

Paunović je ukazala na važnost donošenja zakona o rodnoj ravnopravnosti.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neko iz mase

    25. novembar 2020 | 18:16

    Pa i nasi zakoni su 0 za nasilje! Ako prijavis nasilje u porodici, dobijes zabranu prilaska zrtvi na mesec dana! Bas divno! I taj balvan sutradan dodje i ubije zenu! Ili saceka da istekne zabrana i onda ubije zenu!!! Zato sto se ne reaguje na nasilje, zato ga i ima! Umesto da gradite neke kovid bolnice, izgradite zatvore!!! Nema tu mesta za 2/3 kazne! Citiram jednu budalu koja je hrabrila drugara-ti ces iz zatvora izaci, ona iz groba nece!

  • Boban

    25. novembar 2020 | 16:14

    Recite Dacicu ko vas je dirao?.

  • IQ

    25. novembar 2020 | 14:59

    Nasilje kompletno nad citavim narodom se uvecalo tokom pandemije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA