Ambasada SAD u Prištini pozvala Albance da se ne mešaju u rad Specijalnog suda

Stav SAD je nepromenjen. Podržavamo rad i mandat Specijalizovanih veća i Kancelarije Specijalizovanog tužioca i pozivamo sve zainteresovane da im omoguće da nastave svoj rad bez bilo kakvog mešanja - navodi se u saopštenju

  • 0
KIM PRISTINA Foto: Tanjug/Tanja Valič

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Prištini pozvala je političke predstavnike sa KiM da se ne mešaju u rad Specijalnog suda u Hagu, prenosi Gazeta Ekspres.

- Stav SAD je nepromenjen. Podržavamo rad i mandat Specijalizovanih veća i Kancelarije Specijalizovanog tužioca i pozivamo sve zainteresovane da im omoguće da nastave svoj rad bez bilo kakvog mešanja - navodi se u saopštenju američke ambasade.

U aprilu 2014. godine, američka ambasada zatražila je od članova kosovske skupštine da glasaju o ustavnim promenama, koje bi omogućile uspostavljanje Specijalizovanih komora, poznatih kao Specijalni sud.

U to vreme, ističe se, SAD su smatrale da Kosovo mora da pokaže svoju posvećenost nepristrasnom pravnom procesu prihvatljivom za međunarodnu zajednicu, koji bi dao epilog tvrdnjama u izveštaju Saveta Evrope iz 2010. Godinu dana kasnije, 82 poslanika kosovske skupštine glasala su za uspostavljanje Specijalnog suda.

- Svet traži da Kosovo bude posvećeno pravnom procesu koji može nepristrasno da reši ove navode - navodi se u saopštenju.

Dve godine kasnije, 2017. godine, 43 poslanika sazvala su vanredno zasedanje Skupštine radi ukidanja Specijalnog suda. Tadašnji američki ambasador na Kosovu Greg Delavie, upozorio je na ozbiljne posledice po one političare koji su mislili da podrže ovu inicijativu.

- Ovaj je užasan primer slučaja kada lični interesi prevladavaju nad opštim dobrom i interesima Kosova kao države. Da budem jasan, poslanici koji podržavaju ovu inicijativu i političari koji je vode, uprkos njihovim negiranjima, biće podložni određenim i oštrim posledicama ako ova inicijativa uspe. Oni to znaju. Rekli smo im to - rekao je tada Delavie.

Hasim Taci, Hag, specijalizovano vece Kosova Foto: Tanjug/AP

Godinu dana nakon polovične inicijative za raspuštanje Specijalnog suda, u decembru 2018. godine, Specijalizovano tužilaštvo počelo je da poziva bivše komandante i vojnike OVK.

Još pre nego što su  4. i 5. novembra potvrđene optužnice protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Jakupa Krasnićija i Redžepa Seljimija, Delavie je ranije poručio Kosovu da poštuje odluke Specijalnog suda.

- Ne znam kada će biti podignute optužnice ili kome. Ja ne želim da znam. Ali, kad god se to dogodi, očekujem da će ih Kosovo poštovati ispunjavajući obećanje međunarodnoj zajednici - naveo je Delavie.

Optužnice i hapšenja Specijalnog suda izazvale su brojne reakcije

Dan nakon što su četvorica bivših političkih i vojnih lidera OVK prebačeni u Specijalni sud u  pritvor, Vlada Kosova održala je sednicu, podseća Gazeta Ekspres.

Potpredsednik vlade Besnik Tahiri rekao je kako će vlada preduzeti sve mere da pritekne u pomoć optuženima od strane Specijalnog suda.

- Situacija koja je teška za svakog Albanca, smatramo je nepravednom, ali, to je pravni proces koji Kosovo mora da tretira na najozbiljniji način - istakao je Tahiri.

Hasim Taci Foto: Tanjug/Facebook/Hashim Thaçi

Na dan kada je uhapšen bivši predsednik parlamenta Jakup Krasnići, bivši premijer i lider Pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti reagovao je poručivši da je taj sud uspostavljen glasovima poslanika "posebnom nepravdom".

Kurti se, deset dana kasnije, pojavio na konferenciji za novinare da opovrgne navode iz sedišta stranke, navodeći da "tužilaštvo greši".

- Kosovo mora da organizuje odbranu optuženih. Videli smo da svaki od njih ima svoje advokate, ali, potrebna je koordinacija države. OVK nije bila ni za koga, već za sve i svi bismo to trebali da zaštitimo. Zaštita i koordinacija moraju biti sinhronizovani - naveo je Kurti.

Zamenik predsednika DPK Memlji Krasnići, kritikovao je, međutim, Vladu Kosova zbog reakcije koja mu se nije svidela.

- Potpuno nedostaje proaktivnost vlade Avdulaha Hotija. Kažete da se na Kosovu ništa nije dogodilo. Govorimo o ljudima koji su, predsednik države, dvojica bivših predsednika parlamenta, poslanik u tri mandata i šef poslaničke grupe. A, ono što Vlada radi je da napiše četiri rečenice i misle da su ispunili svoju obavezu - rekao je Krasnići.

Lider ABK Ramuš Haradinaj i lider NISMA Fatmir Ljimaj takođe su reagovali na te optužnice. Takođe, političari na Kosovu su ta hapšenja opisali kao "nepotreban spektakl".

Video: Hašim Tači na optuženičkoj klupi pred sudijom u Hagu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA