• 39

"Kosovsko pitanje je tema kojoj Makron pridaje veliki značaj, s velikom pažnjom prati tok dijaloga"

Predsednik Srbije je podsetio da je Makron organizovao konferenciju u Parizu, gde je bila prisutna i nemačka kancelarka Angela Merkel, kao i da u potpunosti prati sve što se u vezi sa dijalogom dešava

  • 39
Jern Eugen Jelstad, Aleksandar Vučić

Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

Prijateljstvo Francuske i Srbije ima dugu tradiciju, godinama se osvežavalo i jačalo i Francuska će biti sve prisutnija ovde, rekao je Frank Rister, ministar Francuske za spoljnu trgovinu i ekonomsku promociju, posle potpisivanja Sporazuma između dve vlade o saradnji u oblasti sprovođenja prioritetnih projekata u Srbiji, nakon čega su planirane izjave za medije.

- Jasno ću da potvrdim da predsednik Makron pozdravlja angažovanje Srbije da se uključi u novu metodologiju proširenja i podržavamo i dijalog Beograda i Prištine. To je pitanje kom predsednik Makron pridaje veliki značaj - rekao je francuski ministar.

Predsednik Srbije rekao je da je ostalo pitanje Kosova i Metohije kom ne pristupaju obe strane isto, ali da Srbija ne odustaje od poziva na dijalog.

Podsetio je da je Makron organizovao konferenciju u Parizu, gde je bila prisutna i nemačka kancelarka Angela Merkel, kao i da u potpunosti prati sve što se u vezi sa dijalogom dešava.

On se zahvalio francuskom predsedniku koji je uvek imao razumevanje za srpski narod i podsetio na njegov istorijski govor na Kalemegdanu. Citirao je Makronove reči i dodao da Francuska ne duguje Srbiji ništa sem popštovanja i ljubavi koje smo uspeli da sačuvamo tokom svih ovih godinama, rekao je predsednik.

- Za mene je ovo važan dan i potvrda srpsko-francuskog prijateljstva - naglasio je Vučić.

Pregovori o pridruživanju EU

Srbija očekuje da u prvoj polovini sledeće godine otvori dva cela klastera u pregovorima sa EU, čime bi praktično bio otvoren najveći deo poglavlja, rekao je predsednik Vučić.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Podsetio je da je Srbija pristupila promenjenoj metodologiji pregovora sa EU, koju je inicirao predsednik Makron, po kojoj se ne otvaraju pojedinačna poglavlja, već klasteri.

- Očekujemo da u prvoj polovini sledeće godine pokušamo da otvorimo dva cela klastera, da ostane neotvoren još jedan klaster i time bismo najveći deo poglavlja, kako smo ih do juče tumačili, otvorili - rekao je Vučić upitan da li će Srbija ubrzati put u procesu pridruživanja EU.

On je naveo da će za to biti potrebno mnogo energije, truda i rada, kao i francuska podrška.

- Imali smo podršku Francuske i očekujemo da bude još snažnija. Predsednik Emanuel Makron odlično razume geopolitičku situaciju i siguran sam da ćemo tu podršku imati - rekao je Vučić.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Opa djidji

    Predsednik ce na pravi nacin resiti kosovsko pitanje!!!

  • Moki

    Ovo su dobre vesti za Srbiju.

  • Tam

    Kada je tema KiM u pitanju za Srpski narod je to osetljivo i jako vazno. Srbija ceni podrsku Francuske i tezi dijalogu.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima