• 9

"Sada ću moći da radim uz državu Srbiju za Srbe": Gujon o novoj funkciji

- Čast mi je što su me ministar spoljnih poslova Selaković i predsednik Vučić imenovali na ovu dužnost - rekao je on

  • 9
POGROM KIM GUJON

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Novi vršilac dužnosti Uprave Ministarstva spoljnih poslova za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu, francuski humanista Arno Gujon rekao je danas da mu je čast što je imenovan na tu funkciju i istakao da će sada moći da radi uz državu Srbiju, u državi Srbiji, za Srbe, ne samo na Kosovu i Metohiji već i u regionu i dijaspori.

- Čast mi je što su me ministar spoljnih poslova Selaković i predsednik Vučić imenovali na ovu dužnost. Jedan takav poziv uvek je iznanađenje, a u mojm slučaju veliko priznanje - rekao je Gujon za Jutarnji dnevnik RTS-a.

Najavio je da se za početak, zbog ograničenja putovanja zbog pandemije korona virusa, usredsrediti na region, podsećajući da u mnogim zemljama regiona naredne godine sledi popis stanovništva, što je veoma važno za položaj Srba.

- To je važno za opstanak Srba u zemljama okruženja i očuvanje nijihovog identiteta, kulture, jezika, kao i za i unapređenje njihovog položaja. Treba da pratimo slučajeve distkriminacije. Biti Srbin bilo gde u svetu, a pogotov na Balkanu, gde su Srbi konstitutivni narod, treba da bude ponos, a ne da se neko stidi svog porekla - istakao je Gujon.

Dodao je da je ponosan što su njegove ćerke i Francuskinje i Srpkinje, i da to treba da bude slučaj svuda - i u Hrvatskoj i u Makedoniji i u svim drugim zemljama.

POGROM KIM GUJON

Arno Gujon - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Naveo je da će mu iskustvo koje je kao osnivač nevladinih organizacija "Solidarnost za Kosovo" i "Inicijativa za natalitet i ostanak mladih u Srbiji" stekao tokom brojnih akcija pomoći srpskom narodu na Kosmetu biti potrebno.

Istakao da ima prostora da se poboljša odnos dijaspore s maticom i da se povrati međusobno poverenje.

- Srbi, i u regionu i u dijaspori, imaju samo Srbiju i Srbija treba da bude uz njih. Čast mi je što sam imenovan da ja budem ta veza između Srba iz rasejanja i regiona sa maticom Srbijom - kazao je Gujon.

Video: Arno Gujon u Telegrafu

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Oko

    Mene ne mozeš da prevariš , a lakoverne Srbe , to ti uspeva

  • pit bull

    Citas li ovo Vladimire (Mustafa)Stojkovicu???

  • Srbin iz Srbije

    Druže Gujo. Hvala ti na ponudi ali u moje ime,u ime moje porodice ,prijatelja NEMOJ za nas. Imaš ti svoje Seselje,Vacice,popove,Simo Spasića,pa radi za njih kao i do sada.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima