• 2

EK o Srbiji i Crnoj Gori: Poruka Varheljija jasna, poštovanje dobrosusedskih odnosa osnova za EU

U Evropskoj komsiji ponavljaju da je poštovanje dobrosusedskih odnosa i dobrosusedska saradnje osnova za napredak ka EU

  • 2
Evropska komisija Brisel

Evropska komisija Brisel / Foto: Shutterstock

Evropska komisija ocenjuje da je jasna jučerašnja poruka komesara za proširenje Olivera Varheljija, kojom je pozdravljena odluka Srbije da povuče otkazivanje gostoprimstva ambasadoru Crne Gore, a Podgorica pozvana da učini isto.

Na današnju konstataciju crnogorskih državnih medija da je "takav stav izazvao brojne reakcije u Crnoj Gori", u Evropskoj komsiji ponavljaju da je poštovanje dobrosusedskih odnosa i dobrosusedska saradnje osnova za napredak ka EU, ali i za procese stabilizacije i pridruživanja regiona.

- EU poziva na izbegavanje svih poteza koji mogu da ugroze međusobne prijateljske odnose. Očuvanje dijaloga i klime poverenja je od najveće važnosti posebno za zemlje koje su na putu ka EU - kaže portparolka Komisije Ana Pisonero.

Pisonero naglašava da "i Srbija i Crna Gora solidno napreduju ka EU".

U Evropskoj komisiji nisu odgovarali na potpitanja crnogorskih medija koja su se odnosila na "poznavanje istorijskih činjenica" koje su dovele do odluke Podgorice o proterivanu ambasadora Srbije, kao ni na to da li je EU "isto tražila od Beograda" kada je 2008. godine proteran ambasador Crne Gore zbog prinanja jednostrano proglašene nezavisnoti Kosova.

U poslednjem izveštaju Evropske komsije, ali i nacrtu zaključaka Saveta EU, konstatuje se da Srbija nastavlja svoj pozitivan angažaman kada je reč o regionalnoj saradnji i dobrosusedskim odnosima.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksandar

    Opet pozivaju na uzdrzanost :)

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima