Tačija brani pet advokata: Sud u Hagu odobrio angažovanje dodatnih pravnih zastupnika

Glavni Tačijev advokat je Dejvid Huper

  • 6
Hasim Taci, Hag, specijalizovano vece Kosova Foto: Tanjug/AP

Bivšeg predsednika privremenih prištinskih institucija Hašima Tačija na suđenju u Specijalnom sudu u Hagu braniće pet advokata.

Specijalizovana veća objavila su u utorak uveče dokument kojim se odobrava angažovanje dodatnih advokata za Tačija, piše Koha.

Njega će braniti Sofi Menegon, Dejvid Huper, Dastid Palaska, Semjuel Blum Kuper i Pjer Ričard Prosper.

Glavni Tačijev advokat je Dejvid Huper (David Hooper) sa bogatim iskustvom odbrane pred međunurodinim krivičnim sudovima, kojeg je svojevremeno Haški tribunal imenovao kao branioca po službenoj dužnosti Vojislavu Šešelju u procesu koji se protiv njega vodio zbog govora mržnje, piše u zvaničnoj biografiji ovog advokata iz Velike Britanije.

Šešelj se međutim od početka postupka protivio bilo kakvim nametnutim advokatima i izborio se za svoje pravo da se brani sam tokom celog postupka pred tribunalom.

Hasim Taci, Hag, specijalizovano vece Kosova Dejvid Huper i Hašim Tači - Foto: Tanjug/AP

Huperova glavna oblast zastupanja je međunarodno krivično pravo. Među njegovim poznatijim slučajevima su i obrana bivšeg ministra u vladi Ruande za ratne zločine u toj zemlji Andrea Ruamakube i katoličkog sveštenika Oca Nsengimana koji je bio optužen za genocid.

Bio je glavni branilac i u slučaju Germaina Katange, bivšeg šefa milicije u Kongu i u slučaju bivšeg zamenika predsednika Kenije Villiama Rutoa.

Tači je optužen da je tokom sukoba na KiM počinio krivično delo ratnog zločina i zločina protiv čovečnosti, ubistva, progone i mučenja.

Uhapšen je 5. novembra je i prebačen u zatvor Specijalnog suda u Hagu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maki1

    2. decembar 2020 | 12:48

    Mozete li zamisliti koliko je pošten kad mu treba 5 advokata

  • Sudija u penziji

    2. decembar 2020 | 14:32

    Bas tako, moze da uzme 55 advokata, ovde je sve cisto i evidentno. Po Anglosansonskom medjunarodnom pravu sigurno ce biti osudjen na maksimalnu kaznu. Tim pre sto sam upoznat sa predmetom. I ne samo on, i ne samo ovi sto su sa njim od 5.novembra uhapšeni, videcete i mnogo veci broj zlozinaca?!

  • Ce ge

    2. decembar 2020 | 14:25

    I dr imaju po 5 advokata pa vestaci sve to ponoste.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA