Brnabić i Morton o mogućnostima unapređenja odnosa

Govoreći o ekonomskoj saradnji, Brnabić je izrazila uverenje da će Srbija nastaviti da gradi strateške odnose sa Ujedinjenim Kraljevstvom

  • 0
BRNABIC MORTON SASTANAK Foto: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Predsednica Vlade Ana Brnabić razgovarala je danas sa ministarkom za evropsko susedstvo i Amerike u Ministarstvu za spoljne poslove, Komonvelt i razvoj Ujedinjenog Kraljevstva Vendi Morton o mogućnostima unapređenja saradnje dveju zemalja, pre svega u pogledu očuvanja zdravlja građana u uslovima epidemije i borbe protiv korona virusa.

Brnabić je čestitala Ujedinjenom Kraljevstvu kao prvoj zemlji koja je danas odobrila vakcinu protiv korona virusa kompanija Fajzer i Biontek i izrazila nadu da će ova vakcina dati dobre i brze rezultate u imunizaciji stanovništva.

Istakla je da je i pored dobre vesti o vakcini neophodno da građani i dalje budu oprezni i sprovode mere, kako bi zaštitili svoje i zdravlje svojih bližnjih.

BRNABIC MORTON SASTANAK Ministarka Morton istakla je da je Ujedinjeno Kraljevstvo spremno da dalje unapređuje saradnju sa Srbijom u borbi protiv novog korona virusa - Foto: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Ministarka Morton istakla je da je Ujedinjeno Kraljevstvo spremno da dalje unapređuje saradnju sa Srbijom u borbi protiv novog korona virusa.

Ona je zahvalila premijerki Brnabić na podršci koju je Vlada Republike Srbije pružila britanskoj ambasadi i britanskim državljanima koji su boravili u Srbiji tokom prvog talasa pandemije.

Govoreći o ekonomskoj saradnji, Brnabić je izrazila uverenje da će Srbija nastaviti da gradi strateške odnose sa Ujedinjenim Kraljevstvom i da će trgovinskim sporazumom između dve zemlje biti napravljen iskorak u budućoj ekonomskoj saradnji.

Kao izuzetan primer saradnje na planu infrastrukturnih projekata, navela je izgradnju Moravskog koridora, koji predstavlja važan ekonomski interes Srbije.

BRNABIC MORTON SASTANAK Vendi Morton - Foto: Tanjug/Vlada Srbije/Slobodan Miljević

Sagovornice su izrazile uverenje da će dve zemlje uspostaviti intenzivniju saradnju, ne samo na polju infrastrukture i ekonomije, već i u oblasti zaštite životne sredine, koja se nameće kao sve bitnija tema, ne samo u Srbiji, već i na svetskom nivou.

Brnabić je zahvalila britanskoj vladi koja je projektima poput digitalne transformacije i jačanje e-Uprave koji je finansiran kroz Fond za dobru upravu podržala proces reformi u Srbiji. Ocenjujući da je reforma obrazovanja jedan od prioriteta Vlade Srbije, Brnabić je podvukla i značaj trogodišnjeg programa "Škole za 21. vek" koji zahvaljujući investicijama britanske vlade realizuje Britanski savet.

Ona je izrazila uverenje da će se u narednoj godini steći uslovi da Srbiju poseti britanski premijer Boris Džonson.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA