"Blokiranje razgovora o proširenju EU je presedan, utiče i na tok dijaloga Beograda i Prištine"

Sasvim je izvesno da će uslediti nedostatak entuzijazma da se brže i hrabrije ide ka političkom rešenju za kosovsko pitanje - rekla je predsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić.

  • 1
Brisel, Evropska Unija Brisel / Foto: Shutetrstock

To što Evropska unija neće otvoriti nijedno pregovaračko poglavlje sa Srbijom, odnosno što je blokiran razgovor o proširenju EU, stvara probleme Srbiji, ali istovremeno ruši kredibilitet EU i gasi i ono malo entuzijazma što postoji za evropske integracije na našoj strani, kaže predsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić.

Ona navodi da blokada zaključaka o proširenju mogla da ima loše posledice po dijalog Beograda i Prištine i proces rešavanja pitanja Kosova

- U pitanju je presedan koji se dosad nije dešavao. To konkretno znači da Severna Makedonija i Albanija neće dobiti datum za pregovore i otpočeti pregovore, da Severna Makedonija neće dobiti pregovarački okvir i to najverovatnije znači da neće biti zakazana međuvladina konferencija Srbija-EU do kraja godine - napominje Grubješićeva i dodaje da čitava atmosfera u Evropi ne ide u korist proširenja.

Ona kaže da se najveća bitka vodi oko evropskog budžeta, blokade Mađarske i Poljske, da su pregovori o Bregzitu u ćorsokaku...

- Uz sve to imamo i kovid-19, kao i posledice pandemije. Svedočimo da proširenje ne stoji visoko na agendi čak ni nemačkog predsedavanja EU što se isprva nije očekivalo. Sve u svemu - ovo je loša poruka regionu koja umanjuje ionako ne veliki entuzijazam za napredovanje i reforme ka Uniji ali ona i podriva kredibilitet same EU - ocenjuje Grubješić.

Ona podseća da je još u junu, kada takođe nije došlo do otvaranja poglavlja sa Srbijom, francuski predsednik Emanuel Makron upozorio da bi to moglo da ima loše posledice po dijalog Beograda i Prištine i proces rešavanja pitanja Kosova.

Upitana za uticaj neotvaranja poglavlja na dijalog Beograda i Prištine, kaže da može samo da ponovi isto što i Makron.

BRISEL DIJALOG GRUBJESIC Predsednica Centra za spoljnu politiku Suzana Grubješić-Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

- Sasvim je izvesno da će uslediti nedostatak entuzijazma da se brže i hrabrije ide ka političkom rešenju za Kosovo - ukazuje Grubješić.

Kaže da Nemačka, kao najmoćnija članica EU, nije uspela da za vreme svog predsedavanja odblokira proces proširenja i tu vidi najveći problem.

Bugarska, prema njenim rečima, jeste zvanično stopirala pregovore o proširenju regiona ali Nemačka nije uspela da čitav proces odblokira.

- Francuska i Holandija nisu zadovoljne napretkom koji je Albanija postigla, u stvari se protive najezdi azilanata, tražioca azila. U slučaju Severne Makedonije su se pojavila iznenadno istorijska pitanja sa Bugarskom koja nikako ne bi trebalo da imaju veze za proširenjem. Bilateralni sporovi ne bi smeli da utiču na proces proširenja - smatra Grubješićeva.

Ona kaže da trenutno postoji nekoliko modela za proširenje i da EU nije donela ključnu političku odluku o procesu proširenja: da li će čekati da ceo region postane spreman i primiti sve ođedanput ili će nastaviti kao do sada da ocenjuje zemlju po zemlju, ili će pomerati rokove za prijem tako da prijem postane beskonačan.

Aleksandar Vučić i Ursula fon der Lajen Foto: Tanjug/Instagram/buducnostsrbijeav

Kaže da se svakako u moru loših rešenja mora pronaći ono da se ubrza perspektiva prijema u EU jer je već "evroperspektiva postala floskula ispražnjena od sadržaja".

Upitana za saradnju država regiona koje bi u nedostatku jasnije evropske perspektive mogle da se značajnije usredsrede na međusobnu saradnju i regionalnu ekonomsku integraciju te ostave iza sebe pojedinačne nesuglasice i antagonizme, odgovara da povezivanje i saradnja zemalja regiona ne treba da budu samo ekonomski već i da imaju šire aspekte.

- Da se inicijativa "mali Šengen" proširi na nedostajuće entitete, Kosovo, BiH i Crnu Goru. Da se skinu sve barijere za međusobnu trgovinu i transport i da se šest tržišta ujedini u jedno veliko "zapadnobalkansko tržište". To nije zamena za članstvo ali je pravi put i priprema za buduće članstvo u EU - zaključila je sagovornica Tanjuga.

Bugarski veto blokirao proširenje

Proširenje Evropske unije na Zapadni Balkan blokirano je zbog veta koji je Bugarska stavila na početak pregovora EU i Severne Makedonije. Zastoj bi mogao nepovoljno da se odrazi i na Srbiju, a možda uspori i dijalog između Beograda i Prištine.

EU, Evropska unija, zastava, koronavirus, čovek, maska Foto: Tanjug/AP

Poslednje vesti kažu da su male šanse da zaključci o proširenju budu usvojeni na sastanku Saveta EU.

U Briselu se ovih dana odlučivalo se hoće li se izveštaj o proširenju naći pred evropskim diplomatama. Niko ko se našao u sedištu EU nije bio optimista, o čemu svedoči i to što su EU ministri opštih poslova na agendi sastanka pitanje proširenja stavili su pod tačkom "svi ostali poslovi".

To praktično znači da se malo ko nadao da će biti dogovora o proširenju. A da nesporazum nije samo stvar trenutka svedoči i najava da se pitanje proširenja neće naći ni na agendi sastanka lidera EU 27 koji na samit u Brisel dolaze 10. i 11. decembra.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA