Dačić: Srbija se u borbi protiv korone bolje snašla od mnogih većih i razvijenijih država

Očuvali smo zdravlje, kao i socijalno i ekonomsko blagostanje u meri u kojoj bi mogle da nam pozavide mnoge razvijenije i bogatije države, koje raspolažu mnogo većim društvenim resursima - rekao je Dačić

  • 5
Skupština Srbije Foto: Tanjug/Tara Radovanović

Na udaru prirodne katastrofe, pandemije korona virusa, našao se i temelj na kojem su izgrađena savremena društva - osnovna ljudska prava, neotuđiva i nedeljiva, od kojih su danas posebno ugrožena prava na život, na rad, dostojanstvo i socijalnu sigurnost, ukazao je predsednik parlamenta Ivica Dačić.

Dačić je na konferenciji "Uticaj pandemije korona virusa na stanje ljudskih prava u Srbiji", istakao da je godina na izmaku bila godina ogromnih izazova za ceo svet, a da se pod udarom pandemije, svet, pa i Srbija, našao pred velikim ispitom vrednosti na kojima je utemeljen.

- Još ne znamo da li smo položili taj ispit, jer on i dalje traje, ali znamo da smo sve vreme bili spremni i da smo sve vreme branili temeljne vrednosti i ljudska prava, jer smo prepoznali da su oni ugroženi - rekao je Dačić.

Podsetio je da je Srbija, odmah po izbijanju epidemije početkom godine, kao glavni prioritet borbe postavila zaštitu zdravlja i života svojih građana, posebno onih najstarijih, bolesnih i ugroženih.

- Očuvali smo zdravlje, kao i socijalno i ekonomsko blagostanje u meri u kojoj bi mogle da nam pozavide mnoge razvijenije i bogatije države, koje raspolažu mnogo većim društvenim resursima sa kojima su i same krenule u borbu protiv svih posledica pandemije - rekao je Dačić.

On je rekao da u teškom vremenu, Srbija ne da je samo očuvala temeljne vrednosti i prava, već je uspela da unapredi svoj ukupni društveni ambijent.

Kao posebnu vrednost, Dačić je istakao "solidarnost na svim nivoima".

Konferencija Uticaj pandemije korona virusa Foto: Tanjug/Slobodan Miljević

- Ovu pomalo zaboravljenu vrlinu, na koju smo bili ponosni vekovima, naše društvo je u punoj meri iskazalo tokom svih ovih teških meseci i na to treba da budemo ponosni kao zajednica - rekao je Dačić.

Bez zajedništva, solidarnosti i odgovornosti prema drugima, ne bismo mogli da se uspešno nosimo sa pandemijom, a to treba da nam ostane kao trajna zajednička vrlina i za period nakon krize, poručio je predsednik Nrodne skupštine.

Dačić je rekao da je Srbija snažno privržena stalnoj i angažovanoj zaštiti osnovnih ljudskih prava i dodao da je na samom početku mandata, jasno naznačio da će oblast ljudskih prava biti jedan od prioriteta u radu Skupštine Srbije.

Naveo je i da je Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima UN i posle 72 godine, predstavlja civilizacijski temelj svakog društva i svake države.

- Ona nas obavezuje da je stalno imamo ispred sebe, kao vodič kako da neprestano unapređujemo društvo u kojem živimo - rekao je Dačić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ronaldinjo

    10. decembar 2020 | 14:06

    Jeste kao sto ste se vi snasli za vakcine koje cemo dobiti mozda 2025 god🤷‍♂️

  • Ura

    10. decembar 2020 | 17:09

    Kako smo se snašli govore svakodnevne brojke.

  • Boža zemunac

    10. decembar 2020 | 14:31

    Logično. Kad smo " lideri " u regionu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA