"Pritisci ne mogu doneti rešenje". Dragaš: Preporuke Engela i Olbrajtove o kosovskom pitanju su loše

Kosovsko pitanje je i dalje na stolu, otvoreno je i čeka novo rešenje. Na traženju tog rešenja aktivno radi i Amerika, što pozdravljaju i Beograd i Priština - poručio je direktor Međunarodnog instituta za bezbednost Orhan Dragaš

  • 0
Aleksandar Vučić, svečanost primopredaje dužnosti predsednik Foto: Milena Đorđević

Direktor Međunarodnog instituta za bezbednost Orhan Dragaš uputio je pismo novoizabranom predsedniku SAD Džozefu Bajdenu u kome je između ostalog naveo da politički legat kongresmena Eliota Engela, kao i rasprava o Balkanu koju je sazvao na kraju svog mandata, nisu dobre preporuke za buduću politiku SAD na Balkanu, a naročito prema pitanju Kosova.

- Kongresmen Engel je, razumljivo, kao temu za svoj oproštajni sastanak odabrao Kosovo, kao jedno od najvažnijih pitanja na Balkanu, kojim se godinama bavio i smatra ga svojim važnim političkim nasleđem. U njegovom slučaju to je nezavisnost Kosova, na koju je ponosan i za šta su mu na Kosovu iskazali počast time što su jednu ulicu nazvali njegovim imenom i što su njegov lik štampali na poštanskoj marki - kaže se u pismu Dragaša.

Dragaš je u pismu  podsetio da su na diskusiji u Komitetu za spoljne poslove Predstavničkog doma Kongresa, 8. decembra, pored Engela učestvovali i nekadašnja državna sekretarka SAD Madlin Olbrajt i profesori Danijel Server i Januš Bugajski.

- Uz svo uvažavanje za njihovu stručnost i reputaciju, nadam se da ćete se složiti da je reč o ljudima, čiji su stavovi i akcije obeležili jedan raniji period u odnosima SAD i Balkana, period koji je obilovao konfrontacijama i koji je na sreću daleko iza nas. Nadam se da ćete se složiti i da njihove nepromenjene pozicije ne mogu da pomognu u sadašnjem, a naročito budućem periodu koji već jeste, a tek će biti, period kooperacije SAD i Balkana, period novih odnosa koji je već počeo - navodi direktor Međunarodnog instituta za bezbednost.

Kako napominje, saveti profesora Servera i Bugajskog, da američko bi angažovanje trebalo da ide u pravcu obostranog priznavanja Srbije i Kosova, nisu dobri.

- Da je tako jednostavno i da je kosovska nezavisnost globalno neupitna činjenica, ovo pitanje bi već odavno bilo rešeno. Ali ono je i dalje na stolu, otvoreno je i čeka novo rešenje. Na traženju tog rešenja aktivno radi i Amerika, što pozdravljaju i Beograd i Priština. Naročito pozdravljaju stav SAD da trajno rešenje može da se nađe samo kompromisom dve strane, a ne nametanjem ‘odozgo’, što je ranije bio čest slučaj, ali nije donosio naročitu korist - naglasio je.

Orhan Dragaš Direktor Međunarodnog instituta za bezbednost Orhan Dragaš-Foto: Privatna arhiva

- Profesor Server je, nažalost, i dalje zastupnik takvog prevaziđenog modela - naveo je Dragaš dalje u pismu i dodao da je dokaz za to u činjenici da je svojevremeno ohrabrivao vladu u Prištini da ne ukida takse od 100 odsto na robu iz Srbije, "kako bi valjda očuvala svoj ucenjivački kapacitet u pregovorima sa Beogradom".

- Pogrešan je put koji sugerišu prof. Server i neki drugi učesnici u raspravi, da se ključni problem na Balkanu može rešiti pritiscima na Srbiju da se prilagodi činjenici da je Kosovo nezavisno. Ovakva politika do sada nije donela rešenje, niti ga može doneti u periodu Vaše administracije. Promena je moguća jedino kroz saradnju sa Srbijom, a ne kroz konfrontaciju sa njom - napisao je Dragaš.

Direktor Međunarodnog instituta za bezbednost u svom pismu Bajdenu je zaključio da bi novoizabrani predsednik SAD trebalo samo da sledi svoja sopstvena uverenja o novom, boljem Balkanu i Srbiji koje je lično upoznao, a ne "preporuke zamrznute u nekim bivšim vremenima, koje zajedno želimo da ostavimo iza sebe i krenemo napred".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA