≫ 

Ambasadori zemalja članica Evropske unije dali "zeleno svetlo" za zaključke o Zapadnom Balkanu

Godišnji zaključci ministara EU o Zapadnom Balkanu biće usvojeni pisanom procedurom do sutra

  • 1
EU zastava evropska unija evropske unije Foto: Pixabay

Ambasadori zemalja članica EU na današnjem sastanku u Briselu postigli su konsenzus oko nacrta zaključaka Saveta EU o proširenju i procesu stabilizacije i pridruživanja Zapadnog Balkana.

Godišnji zaključci ministara EU o Zapadnom Balkanu biće usvojeni pisanom procedurom do sutra.

Zemlje članice EU u svojim zaključcima za 2020. godinu pozdravile su ukupan napredak Srbije u pregovorima o pristupanju EU, postignuto u oblasti ekonomije i saradnje u regionu, ali i naglasile da je napredak u oblasti vladavine prava i normalizacije odnosa sa Prištinom i dalje "odlučujući za brzinu napredovanja Srbije na putu ka članstvu".

Zaključci Saveta EU do sada su bili blokirani od strane Bugarske koja je prvenstveno stavila veto na preogovarčki okvir za Severnu Makedoniju.

U danas odobrenom nacrtu zaključaka nalazi se deo koji se odnosi na "implementaciju sporazuma" o dobrousedskim odnosima i saradnji postignutom između Severne Makedonije i Bugarske i poziva na zaustavljanje tvrdnji koje su bazirane na pogrešnom tumačenju istorije.

I pored usvajanja godišnjih zaključaka o Zapadnom Balkanu, pregovarački okoviri iz Severnu Makedoniju i Albaniju ostaju blokirani.

Video: Ana Brnabić: Srbija dobija značajnu pomoć iz EU

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    16. decembar 2020 | 19:51

    ZAPADNI BALKANCI !!! 7 KASTA INDIJACA KOJI SE VOZE NA KROVU VOZA ZA EU -ETO DOKLE SMO DOSLI NA EU PUTU NESTANKA SRBIJE I SRBA!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA