≫ 

"Srbija je ove godine napredovala na putu ka EU, ali je proces dugotrajan"

Sem Fabrici je na Plenarnoj sednici Nacionalnog konventa o EU, rekao da Unija želi da se reforme ubrzaju i da se ispune preostala Poglavlja, kao i da je na vrhu liste reforma pravosuđa, a da slede ustavne promene i implementacija reforme medijia

  • 7
Brisel, Evropska Unija Brisel / Foto: Shutetrstock

Šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici izjavio je da je Srbija na putu ka EU ove godine uradila mnogo stvari i da ne može da se kaže da nije bilo napretka, ali da određene stvari nisu u potpunosti urađene.

Sem Fabrici je na Plenarnoj sednici Nacionalnog konventa o EU, rekao da Unija želi da se reforme ubrzaju i da se ispune preostala Poglavlja, kao i da je na vrhu liste reforma pravosuđa, a da slede ustavne promene i implementacija reforme medijia.

- Bilo je napretka i on je evidentiran. Jedan od slonova u sobi je što nije otvoreno nijedno poglavlje i u izveštaju EK to je moralo da bude zabeleženo. Savet EU ove godine nije smatrao da je neophodno da otvori poseban izveštaj o tome. To ne treba da bude preterano razočaravajuće, jer ne znači da su reforme prestale -rekao je Fabrici.

Prema njegovim rečima, izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije treba čitati onakvim kakav je, bez obaziranja na ono što nije učinjeno i da krenemo dalje ka tom polju.

- Ostajemo posvećeni procesu i pod ovim teškim uslovima nastavljamo reforme pre svega na ekonomskom planu - rekao je Fabrici.

Istakao je da je put ka EU dugotrajan, ali da je u ovoj godini ostvareno najvažnije što se tiče privrede.

Tomislav Momirović, Sem Fabrici Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Privatizacija preduzeća, zalaganje u energetici, rad na infrastrukturi, javnim nabavkama. Vlada se potrudila sdca se postignu bolje cene. Srbija se potrudila i da i digitalnu agendu napravi što bolje - naglasio je.

Govoreći o odlazećoj godini Fabrici je rekao da ona nije bila obeležena velikim rezultatima, niti većim društveno-ekonomskim uticajem, ali da postoji pozitivan razvoj i da su ispunjeni glavni ciljevi.

Dragojlović: Srbija sve dalje od ispunjenja kriterijuma za EU

Predsednica Nacionalnog konventa o EU Nataša Dragojlović smatra da je Srbija do ove godine, formalno gledano, nekako napredovala ka članstvu u EU, ali da je, kako kaže, realno sve dalje od ispunjavanja kriterijuma za članstvo u Uniji.

Ona je na plenarnoj sednici Konventa, takav stav obrazložila konstatacijom da Srbija, ako su kriterijumi i dalje isti, osim napretka u ispunjavanju ekonomskih kriterijuma, u političkim i kriterijumima vladavnine prava "ne stagnira, nego, po mišljenju brojnih organizacija civilnog društva, nazaduje".

Najveće prepreke na putu evrointegracija vidi u oblastima vladavine prava i političkih kriterijuma, nedostatku administrativnih kapaciteta i, kako tvrdi, manjku političke volje da se dosledno primenjuju mere na koje smo se obavezali.

Ona je dodala da u Konventu nisu zadovoljni dinamikom otvaranja poglavlja i ne veruju da će Srbija ovim tempom uspeti da ispuni kriterijume za članstvo 2025. godine.

EU, Evropska unija, zastava, koronavirus, čovek, maska Foto: Tanjug/AP

Podseća da je Srbija svakih šest meseci otvarala u proseku po dva poglavlja, ali ove godine nijedno, kao i da je podrška građana procesu evrointegracija, uprkos svemu, i dalje iznad 50 odsto, te da postoji i deklarativna volja kroz strateške dokumente, izjave zvaničinka i ekspoze premijerke Brnabić.

Dragojlovićeva je rekla da je cilj skupa da se razmene viđenja stanja procesa evrointegracija Srbije, uz sve relevantne aktere u tom procesu - predstavnike vlade, skupštine, EU, zemlje koja do kraja predsedava, te predstavnike civilnog društva.

Ona je podsetila da se, od kako je počekom 2018. godine objavljena Strategija proširenja EU na Zapadni Balkan do 2025, svi pitaju i odgovaraju na pitanje - da li je realno da Srbija postane član EU u tom roku.

- Pesimisti bi rekli da nije, polazeći od logike brojeva - ako smo za 18 godina otvorili 18 od 35 poglavlja, kako ćemo za manje od tri godine sve zatvoriti i proći sve proceduere za prijem novih članica. Optimisti bi rekli da postoji kontiuitet u napredovanju i da nema zaustavljanja procesa - primetila je Dragojlovićeva.

Nacionalni konvent o Evropskoj uniji ogranizovao je plenarnu sednicu, na kojoj učestvuju premijerka Ana Brnabić, predsednik parlamenta Ivica Dačić, ministri Jadranka Joksimović i Gordana Čomić, kao i šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici i ambasador Nemačke Tomas Šib.

Prvi panel posvećen je političkim kriterijumima, vladavini prava i radu institucija, dok će u drugom panelu, akcenat biti na oceni efekta institucionalne krize na socio-ekonomsko blagostanje, javno zdravlje i zaštitu životne sredine.

Skup je ovog puta, zbog aktuelne epidemiološke situacije organizovan onlajn.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    17. decembar 2020 | 16:43

    LAZE NAS BRISEL I LAZU NAS NASI EU FANATICI DA NAS BRISEL HOCE !!!! ONI HOCE SAMO VELIKU ALBANIJU -NASE PRIZNANJE KOSOVA!!!!

  • R9

    17. decembar 2020 | 13:19

    Realno nismo se makli 20 godina

  • Čiča

    17. decembar 2020 | 12:50

    😂😂😂😂😂😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA