• 0

DRŽAVA U DRŽAVI: Vlada ukida 22 agencije?

U Srbiji postoji više od 130 agencija, direkcija i fondova, a za sada je u planu ukidanje 22. Najviše tela za gašenje predložilo je Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine

  • 0

Većina ministarstava dostavila je vladi spiskove koja tela iz svog resora predlažu za ukidanje.
Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine sugerisalo je najveći broj tela za skidanje s državnih jasli.

Kako je potvrdila ministarka Zorana Mihajlović, oni su spremni na zatvaranje Agencije za energetsku efikasnost, Agencije za hemikalije, Agencije za zaštitu od jonizujućih zračenja i Fonda za zaštitu životne sredine. Agencija za zaštitu životne sredine postaće uprava u okviru Ministarstva.
- Agencije su postale država u državi. Nekima nismo znali ni imena, a formirane su, ne u interesu građana, već da bi se zaposlili partijski kadrovi - kaže Mihajlovićeva.
Ministarstvo finansija sugerisalo je Dačićevom kabinetu ukidanje Deviznog inspektorata i Uprave za igre na sreću, a Ministarstvo regionalnog razvoja Agencije za regionalni razvoj. Na spisku “nepoželjnih” naći će se i Nacionalna turistička razvojna korporacija.
Kabinet Milutina Mrkonjića ima ideju da sadašnju Direkciju za plovne puteve "Plovput" preuzme Ministarstvo saobraćaja, ali i da se odloži formiranje Agencije za luke, koja je formalno osnovana, ali nije i faktički konstituisana. Ministarstvo poljoprivrede spremno je za skidanje Kompenzacionog fonda sa budžeta, dok Direkcija za nacionalne referentne laboratorije ostaje do daljeg. Za njeno gašenje potrebne su zakonske izmene.
Ministarstvo zdravlja spremno je za nestanak Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova, a ako bude trebalo i Agencije za lekove i medicinska sredstva. Ministarstvo trgovine sugerisalo je da se RAPUS (Republička agencija za poštanske usluge) pripoji Ratelu.
Ministarstvo rada i socijalne politike, prema rečima državnog sekretara Dragog Vidojevića, predlaže Vladi gašenje Zavoda za socijalno osiguranje, ali su protiv nestanka Republičkog zavoda za socijalnu zaštitu i Uprave za bezbednost i zdravlje na radu.
Uprkos sugestijama Ministarstva finansija, Ministarstvo kulture neće predložiti ukidanje Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, a na spisku se nije našla ni Direkcija za železnice. Vlada će o predlozima raspravljati u četvrtak.
Na spisku predloga za brisanje je i Republička agencija za stanovanje, Agencija za rudarstvo, a verovatno i direkcije za građevinski inženjering i za izgradnju Kolubarskog okruga pogođenog zemljotresom.
(Telegraf.rs/Tanjug)


Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima