Selaković: Mađarska će nastaviti da podržava Srbiju na putu evrointegracija

- Dobra vest u koju nismo ni sumnjali, jer znamo kako se naši odnosi odvijaju - rekao je Selaković

  • 7
Nikola Selaković Foto: Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova

Mađarska je jedan od najglasnijih zagovornika ulaska Srbije u Evropsku uniju i dobra vest je da će nastaviti da pruža Srbiji podršku na njenom evropskom putu, izjavio je danas u Budimpešti šef srpske diplomatije Nikola Selaković nakon današnjeg sastanka s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Selaković je istakao da je sa svojim mađarskim kolegom Peterom Sijartom, s kojim se ranije danas sastao, konstatovao da bi, da se samo Mađarska pitala za otvaranje poglavlja, Srbija ove godine otvorila svih pet pripremljenih poglavlja u procesu pregovora.

- Mađarska će nastaviti da podržava Srbiju, to jeste ono što je dobra vest u koju nismo ni sumnjali, jer znamo kako se naši odnosi odvijaju - rekao je Selaković srpskim medijima na kraju zvanične posete Mađarskoj.

Dodao je da činjenica da Mađarska novčano podržava 24 mađarske kompanije da ulažu u Srbiju, ne samo na severu već i južno od Save i Dunava, pokazuje šta Mađarska misli o evropskom putu Srbije.

- Da ne misli tako kao što misli, onda ne bi svoju biznis zajednicu ohrabrivala, pomagala i podsticala da ulaže u Srbiju kao što to danas radi. Ono što bismo želeli jeste više zajedničkih investicija, što je i premijer Orban danas naglasio - naveo je Selaković.

MAĐARSKA SELAKOVIC SIJARTO Nikola Selaković u zvaničnoj poseti Mađarskoj - Foto: Tanjug/Video

Dodaje da su se saglasili i oko razvoja turzima, te da bi obe strane želele da Mađari više posećuju Srbiju, kao i da Srbi više dolaze u Mađarsku.

- To je jedan od razloga zašto je strateško opredeljenje bilo da se posvetimo, između ostalog, i projektu građenja brze pruge između Beograda i Budimpešte koja će tu vrstu prevoza učiniti mnogo bržom i sigurnijom nego što jeste - rekao je Selaković.

Istakao je da zahvaljujući izuzetnim ličnim odnosima premijera mađarske i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Srbija i Mađarska danas mogu da posvedoče najboljim mogućim odnosima u novijoj istoriji, a možda i istorije uopšte.

Selaković kaže Srbija i Mađarska sarađuju u gotovo svim oblastima, dodajući da je to i na polju ekonomije, infrastrukture, energetike, ulaganjima mađarskih privrednika i države u srpsku privredu, kulturi, obrazovanju…

- Ono čime možemo kao dve bliske države naročito da se pohvalimo jeste status i položaj naših nacionalnih manjina, Srba u Mađarskoj i Mađara u Srbiji - naglasio je Selaković.

Izrazio je nadu da će Srbija i Mađarska uskoro održati šestu zajedničku sednicu dve vlade, a kao rezultat te sednice vidi potpisivanje sporazuma o strateškom partnerstvu.

- Biće to prvi strateški sporazum o partnerstvu sa jednom susednom zemljom i mislim da je puni smisao što je to upravo s Mađarskom, jer mi već sada strateški sarađujemo - zaključio je Selaković.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zacementovani

    18. decembar 2020 | 22:51

    Posle ove posete i sastanka u Mađarskoj će da pljušte otvaranja poglavlja.

  • Toma

    18. decembar 2020 | 19:18

    Ministar Selakovic, kao mlad strucnjak i diplomata, na pocetku svoje karijere, pokazao je vrhunsko znanje!! Pogotovo u medjunarodnim odnosima. Evo, i danas toliko potpisanih dokumenata o ulaganju madjara u nasu zemlju?! Sto se nije dogodilo u poslednjih 50 godina?! Svaka cast, njegova mudrost, i harizma su za svaku pohvalu.

  • Zoe

    18. decembar 2020 | 22:11

    E kad nas pordzava Madjarska pa nemamo kraj, na konju smo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA