≫ 

Vučić: Srbija je vojno neutralna, neće ući u NATO, nema priznanja Kosova dok sam ja predsednik

- Do aprila 2022. kada su izbori za predsednika to se neće dogoditi, a posle toga narod je taj koji odlučuje - rekao je predsednik

Aleksandar Vucic, Sergej Lavrov Foto: Tanjug/ Tara Radovanović

Meša li se Srbija na destruktivna način u zbivanja u Bosni i Hercegovini, šta i ko ugrožava mir u regionu 25 godina od potpisivanja sporazuma u Dejtonu, očekuje li Srbija kompenzaciju: Republika Srpska za Kosovo i Meothiju samo su neke od tema o kojima je večeras govorio Srbije Aleksandar Vučić gostujući u emisiji "Prva tema" na Prvoj televiziji.

Pored predsednika Srbije gosti su bili i profesor političkih nauka u penziji Ivo Visković i Milan Antonijević iz Fondacije za otvoreno društvo.

O vakcinama protiv korona virusa

- Imaćemo dovoljno vakcina, nećemo biti ničije zamorče, ljudi će dobiti sigurne i dobre vakcine. Primiću vakcinu, naravno. Znate kako to ide kada Bajden primi vakcinu svi kažu baš lepo, kad ja kažem primiću vakcinu oni kažu: ti da primiš, a narod neka čeka - rekao je Vučić.

Na pitanje da li ćemo zaista vakcinu dobiti u maju on je rekao da će biti potrebne i u septembru.

- Ja imam apsolutno poverenje u Olivera Varheljija i siguran sam da će dati sve od sebe da Srbija što pre dobije vakcinu i da nešto dobijemo na poklon. Sve vakcine će biti besplatne za ljude, u narednim danima dobićemo 5.000 Fajzerovih vakcina i sa njima ćemo da uđemo u staračke domove i vakcinišemo najstarije sugrađane - rekao je on.

O poglavljima za ulazak u EU

- Oni nisu otvorili pregovore Severnoj Makedoniji koja je promenila ime svojoj državi i kojoj su obećavali kule i gradove, na kraju joj nisu ni otvorili pregovore. Srbija se ogromnom brzinom približava evropskom ekonomskom standardu i ako tako nastavimo razlika će biti drastično smanjena. Vladavina prava je strašno važna jer nam donosi nove investicije, a kao što vidite oni ubedljivo najviše biraju Srbiju - rekao je Vučić.

Antonijević je rekao da je veliki problem što Srbija nije otvorila nijedno poglavlje za ulazak u EU ove godine.

Da li izbor Bajdena donosi nove pritiske za Srbiju?

- Bez figura na tabli ne možete da izvučete pobedu u šahu. A kada biste to rekli ljudima, kako bi oni reagovali?! Istina je da na zapadu niko ne misli da je Kosovo deo Srbije, a i da mi odugovlačimo, trudimo se da izvučemo nešto - rekao je predsednik i dodao da je tačno da oni gube strpljenje i da Srbija odoleva, odugovlači.

Vučić je rekao da se Srbija sve vreme nalazi u teškoj situaciji i da niko na Zapadu ne misli da Kosovo nije nezavisno.

Aleksandar Vučić Vučić je rekao da se Srbija sve vreme nalazi u teškoj situaciji i da niko na Zapadu ne misli da Kosovo nije nezavisno - Foto: Printscreen/TV Prva

- Nešto prosto moraš da uradiš čak iako je to neprijatno. Nekoliko puta sam rekao da ne bih voleo da sam u cipelama ni predsednika ni bilo koga na vlasti, to nosi veliku odgovornost - rekao je Visković.

On je rekao da treba biti aktivan i da Srbija treba da objašnjava svoje stavove i da se traži dijalog u svakoj prilici čak i ako kažu ili urade nešto što nama ne ide u prilog.

Na pitanje da li će izbor Bajdena za predsednika SAD Srbiji doneti nove pritiske profesor Visković rekao je da će njegova administracija sigurno vršiti pritisak da se pitanje Kosova i Metohije što pre reši.

"Zbog unutrašnje politike pokazali mišiće"

Razlog za odbijanje dva predstavnika Predsedništva BiH da učestvuju na sastanku sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom je unutrašnjo političke prirode - neki su dočekali priliku da poprave svoj rejting kod građana pokazujući mišiće gostu, ocenio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Rekao je da nije njegovo da brani Milorada Dodika, koji je dovoljno u politici da to sam radi, ali postoje neprincipijelnosti kod drugih članova Predsedništva.

Vučić je kazao da je uvek pogrešno da se odbija razgovor, jer se bez razgovora ne mogu rešavati problemi.

- Ni meni se nikada nije sviđalo da putujem u Brisel, Vašington, gde sam imao nekoliko teških razgovora, ali morate da razgovarate - objasnio je on.

Vučić je ukazao da Srbija nijednim jedinim aktom nije ugrozila teritorijalni suverenitet BiH, a poneki članovi Predsedništva kažu da je Kosovo za njih nezavisno.

Što se zastave BiH tiče, za koju tvrde da nije bila prisutna na sastanku Dodika i Lavrova, Vučić je rekoa da svakako nije kriv Lavrov za to.

Takođe je kritikovao poređenje Dodika sa Hitlerom, rekavši da ne zna kako se predstavnik srpskog naroda može porediti sa Hitlerom, posebno pred predstavnikom Rusije.

O uvredama na račun predsednika Srbije

Profesor Visković rekao je da osuđuje na svakom nivou uvrede na lični račun i pominjanje porodice.

- Prvo, stvari u Srbiji su se nepovratno izmenile, od zemlje gubitnika danas je broj jedan u Evropi po rastu. Po pitanju korone jedna od pet najboljih zemalja u Evropi. Naš suštinski problem je u tome što smo naviknuti na to da u oplitici uvek možemo i moramo da gubimo. Srbija se promenila i osnažila, ali ne na način da se ponaša bahato, osim da pokuša da sačuva da bude svoja na svome u skladu sa međunarodnim i domaćim zakonima - rekao je predsednik Srbije.

Aleksandar Vučić Foto: Printscreen/TV Prva

Šta je Beograd uradio da se na destruktivan način meša u zbivanja u BiH?

Vučić je istakao da je Srbija ušla u one projekte gde se Drina nalazi na teritoriji Republike Srpske, a ne tamo gde se graniči sa Srbijom.

Kako je rekao, ova primedba nije zasnovana ni na čemu.

- Prvo, trudio sam se svih osvih 8 godina da ne odgovorim na desetine uvreda i kleveta i ćutao sam jer mislim da BiH treba da bude najbolji partner Srbiji, sa druge strane, ja ne mislim da je pozicija Bošnjaka lagodna, oni su jedini koji su stradali više od Srba na teritoriji BiH. Mi moramo da razumemo šta je to što oni traže i očekuju. Trudio sam se da razvijemo najbliži odnos i predlažući izgradnju auto puteva i pruga - rekao je on.

- Za nas sve ovde je najvažnije da sačuvamo i imamo mir, nikada sebi nisam dozvolio da se dogodi da na istaknemo značaj teritorijalnog integriteta BiH jer mi poštujemo Dejtonski sporazum. Cela suština jeste da nema nikakvih ingerencija ni Federacija BiH ni Republika Srpska - objasnio je Vučić.

Kada je reč o tome da li Srbija treba da bude deo NATO-a on je ponovio da naša država treba sama da čuva svoje reke, svoju zemlju i nebo.

- Dakle ne - podvukao je on.

Aleksandar Vučić Aleksandar Vučić - Foto: Printscreen/TV Prva

- Do aprila 2022. kada su izbori za predsednika to se neće dogoditi, a posle toga narod je taj koji odlučuje - rekao je predsednik na pitanje o tome da li vidi Kosovo kao nezavisnu državu.

Profesor političkih nauka i bivši ambasador Srbije u Berlinu Ivo Visković rekao je da se sigurno u dogledno vreme to neće desiti, ali da nikada u politici ne može da se kaže "ne".

Kopredsedavajući Igmanske inicijative Milan Antonijević ukazao je da to zavisi od mnogo činilaca i vremenskom okviru u kojem živimo.

- Neke stvari koje su se dešavale ove godine nismo mogli da predvidimo. Neke stvari koje nas približavaju EU mogu nam doneti različite inicijative i potrebno je imati jasne inicijative šta se menja za građane. U nekoj kratkoj budućnosti sigurno toga neće biti priznanja -  kazao je on.

Na pitanje da li je potrebno menjanje Dejtonskog sporazuma predsednik Srbije je rekao da se za to ne pita on.

- Za to se pitaju tri konstitutivna naroda i dva entiteta, ja bih rekao da će o tome oni i odlučivati ali se plašim da ovaj pritisak vodi u jednom drugom smeru. Suštinski je da se Republici Srpskoj oduzmu dodatna ovlašćenja - kazao je on.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ANTE BAN

    19. decembar 2020 | 08:14

    Suvereno je pravo Srbije i Vučića da ne prizna državu Kosovo! To A.Vučiću nitko ne može narediti! Ali; u tom slučaju jasno je i da Srbija prekida pristup E-uniji, što se već dogadja! Dakle; problemi Kosovo-Srbija postaju-"zamrznuti konflikt",-baš ono, što po ranijim izjavama Vučića - najmanje odgovara Srbiji.

  • Jovica Piji

    18. decembar 2020 | 22:19

    Vucic odlučno i casno brani sve ono sto je nase.

  • Goca

    18. decembar 2020 | 22:09

    Kosovo je srce Srbije.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA