Kodeks za poslanike do kraja godine: Neko će morati javno da se izvini, neko da bude kažnjen

Administrativni odbor Skupštine Srbije utvrdio je u četvrtak Predlog odluke o usvajanju kodeksa ponašanja narodnih poslanika kojim se uspostavljaju etički standardi ponašanja i uputio ga parlamentu na usvajanje

  • 0
Sednica Skupštine Srbije Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Uvrede, kletve, fizički napadi i obračuni u sali Narodne skupštine uskoro bi trebalo da postanu prošlost. Takvo ponašanje će se, ako bude usvojen Kodeks ponašanja narodnih poslanika, kažnjavati. Da će biti usvojen i to pre kraja godine, najvio je predsednik Parlamenta.

Pokušaji da se u skupštinsku salu uvedu pravila ponašanja traju već više od deceniju. Najveći pomak napravljen je 2014, kada je radna grupa sa tadašnjim poslanikom Zoranom Babićem na čelu, završila Nacrt kodeksa. Međutim, na dnevni red Parlamenta nikada nije stigao, piše RTS.

Šest godina kasnije to bi moglo da se promeni – radna grupa na prethodnoj sednici, nakon kraće raprave, utvrdila je Nacrt kodeksa ponašanja narodnih poslanika.

- Jedna od alineja koja bi se mogla dodati - neistinu izrečenu od strane medija ili pojedinaca kojom se ugrožava ugled NS ili narodnih poslanika može se reagovati u zato predviđenim terminima, termima rada Narodne skupštine i odbora - rekao je Veroljub Matić, poslanik sa liste "Aleksandar Vučić - Za našu decu" na dan 17.12.2020.

Pre 20-ak dana, jedan od svega nekoliko opozicionih poslanika, Šaip Kamberi, na skupštinsku klupu, pored srpske zastave postavio je i albansku. To je isprovociralo socijaliste da ponovo pokrenu pitanje donošenja Etičkog kodeksa.

Mišljenje o Nacrtu, prema kome je, pored ostalog, poslanik dužan da savesno obavlja funkciju, uvažava druge poslanike, govorom ne postiče mržnju i nasilje, ne unosi u salu simbole i obeležja političke stranke i strane države, Kamberi je izneo već na skupštinskom odboru.

Skupština Srbije Foto: Tanjug/Tara Radovanović

- Čini se da se preko kodeksa pokušava napraviti politički sud da bi se za bilo kakvo mišljenje za koje se ne slažemo mogle pokretati inicijative. Zato bi možda bolje bilo sagledavati još jednom do plenarne sednice - rekao je Kamberi 17.12.2020.

Javno izvinjenje, pa kazna

Plenarna sednica na kojoj će poslanici dati konačni sud o Nacrtu, biće do kraja godine, obećava prvi čovek Narodne skupštine.

- Srbija je čvrsto posvećena demokratiji i poštovanju ljudskih i manjinskih prava. Uvažavanje različitih mišljenja jedan je od ključnih uslova za dalji napredak naše države i društva u celini - ističe Ivica Dačić, predsednik Narodne skupštine.

Da je za napredak Srbije neophodno uvažavanje i dijalog, više puta upozoravale su i međunarodne institucije i Poverenik za zaštitu ravnopravnosti. Na adresu te institucije više puta stizale su pritužbe na ponašanje i reči narodnih poslanika.

- Za govornicom ono što poslanik izgovori znamo da on uživa imunitet, mi smo upravo stoga apelovali kontinurano , upozoravali smo na nedopustiv govor u Skupšini. Kritika, sugestija, oštar govor - da, ali diskriminacija, uvrede, ponižavanje, pretnje, to je apsolutno zabranjeno našim zakonima - ističe poverenica za ravnopravnost Brankica Janković.

Za diskriminatorski govor, psovke, uvrede, nepoštovanje pravila poslanici bi, prema kodeksu, morali javno da se izvine. U slučaju da to ne učine, sledi kazna - o njoj bi trebalo da odlučuje etički savet, u kome bi sedeli predstavnici svih poslaničkih grupa i skupštinskih odbora.

Video: Palmin govor celu Skupštinu slatko nasmejao

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA