≫ 

Vučić očekuje jak uticaj Olbrajtove na dijalog Beograda i Prištine: Branićemo interese Srbije

Predsednik Srbije je, povodom nezvaničnih najava da će se bivša američka državna sekretarka uključiti u dijalog, rekao da je ona važna ličnost u delu establišmenta Demokratske stranke u SAD i da je očekivano da će imati veliki uticaj na dijalog

  • 11
Madeleine Albright, Medlin Olbrajt Foto: Profimedia/MANOOCHER DEGHATI/AFP

Predsednik Srbije poručio je da očekuje da će Medlin Olbrajt imati veliki uticaj na dijalog Beograda i Prištine.

Vucić je, povodom nezvaničnih najava da će se bivša američka državna sekretarka uključiti u dijalog, rekao da je ona važna ličnost u delu establišmenta Demokratske stranke u SAD i da je očekivano da će imati veliki uticaj na dijalog.

- Razgovaraćemo i borićemo se za svoje interese, neće nam biti lako. To je sve što bih mogao da kažem, a ako od mene očekujete rečnik uvreda, bio bih neodgovran i neozbiljan kada bih to činio - naveo je Vučić.

- Naš posao je da čuvamo naš narod na KiM, ali da budem iskren i da čuvamo stabilnost i sigurnost Srbije - naglasio je predsednik.

VUCIC KRUSEVAC KOVID BOLNICA Otvaranje Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Istakao je da on nema pravo da se igra i da daje neodgovorne izjave kojima bi uvredio najveću ili jednu od najvećih sila sveta.

Podsetimo, nedavno je profesor na Univerzitetu "Džons Hopkins" u Vašingtonu Danijel Server izjavio da će nekadašnja šefica američke diplomatije biti uključena u dijalog Beograda i Prištine u ime naredne administracije SAD, bez obzira na to šta Srbi misle o njoj.

- Nije važno šta Srbi misle o tome ili ne da Medlin Olbrajt bude uključena. Ona će biti uključena. Bivša je državna sekretarka i važna je struja, ne toliko u Demokratskoj stranci, već u mislećem demokratskom svetu, delu demokratkog sveta koji misli o spoljnog politici. A i živela je u Srbiji, govori srpski. Mislim da bi to trebalo ceniti - rekao je Server za televiziju N1.

Server je kazao da razume da je "mnogi Srbi neće ceniti jer je zagovarala učešće NATO u ratu posle propasti pregovora u Rambujeu".

Serwer Danijel Server, Daniel Server Printskrin: Youtube/U.S. Department of State

- A i savršeno razumem kako se postavljaju prema meni, iako sam se ja protivio bombardovanju. Ipak, nije važno, ona će imati uticaja, ima zanimljive stvari da kaže - naveo je Server.

O odnosu sa BiH

Predsednik je rekao da je za Srbiju od ključnog značaja da ima najbolje odnose sa BiH i da nijednom izjavom ne dovodi u pitanje integritet te zemlje, ali da ne može da prihvati ideju o ukidanju RS.

- Ne mogu da prihvatim ideju o ukidanju RS, ne samo zato sto je to ustavna obaveza Srbije, već zato što onaj ko želi da ukine RS ide protiv volje srpskog naroda, ali i stabilnosti i mira na Balkanu - izjavio je Vučić.

Upitan zašto postoji nerazumevanje političkog vrha BiH, uz konstataciju da je i visoki predstavnik u BiH Valentin Incko rekao da Vučić više od deceniju nijednom izjavom nije doveo u pitanje teritorijalni integritet BiH i BiH kao državu, kaže da se ponaša odgovorno i ozbiljno, da zna šta je poštovanje teritorijalnog integriteta drugih i da ne želi da ugrozi poziciju Srbije.

- Neki ljudi u BiH nisu tako poštovali integritet Srbije, ali to ne znači da mi možemo da budemo neodgovorni i neozbiljni - zaključio je Vučić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boža zemunac

    20. decembar 2020 | 13:27

    Zar je ova sotona još uvek živa.

  • PRC

    20. decembar 2020 | 14:43

    Interes Srbije se branio saradnjom sa Rusima a ne okretanjem leđa. I sada će mo reći da mi nemamo izbor, lepo pripremljen teren.

  • Branka

    20. decembar 2020 | 13:58

    Presesce vam dijalog ako ona bude prisutna.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA