MINISTAR OBEĆAVA: Nova vlast neće kontrolisati medije!

- Država nema pravo da se meša u uređivačku politiku i to nova vlast neće raditi, neće ni neposredno ni posredno vršiti bilo kakav pritisak na medije - kaže ministar kulture i informisanja Bratislav Petković

  • 0

Ministar kulture i informisanja Bratislav Petković kaže da nova vlast neće kontrolisati medije. Petković je rekao da će ministarstvo na čijem je čelu nastaviti rad na medijskoj strategiji koju je usvojila prethodna vlast, a da će pitanje plaćanja RTV pretplate biti rešeno.

- Država nema pravo da se meša u uređivačku politiku i to nova vlast neće raditi, neće ni neposredno ni posredno vršiti bilo kakav pritisak na medije. RTS i RTV moraju da obavljaju informativnu i kulturnu delatnost od opšteg interesa u korist svih građana Srbije. Nova vlast će kroz zakonsku regulativu, poštujući sve evropske propise u ovoj oblasti, obezbediti nezavisnost uređivačke politike i stabilno finansiranje - rekao je ministar.

On je precizirao da je izbor generalnog direktora u nadležnosti Upravnog odbora RTS, a da je ministarstvo kulture dužno da normativno obezbedi za javne medijske servise stalan i stabilan izvor finansiranja i uređivačku autonomiju i istakao da će se ono držati evropskih standarda kada je u pitanju finansiranje javnih servisa.

Petković kaže da je cilj Vlade Srbije da do marta 2013. godine donese paket medijskih zakona koji će omogućiti slobodu i nezavisnost medija po evropskim standardima.

- To ćemo uraditi u saradnji sa evropskim organizacijama. Kao ministar ne želim da utičem na medije, na to nemam ni zakonsko ni moralno pravo - kaže Petković.

On je dodao da medijska strategija za period do 2016, koju je prethodna vlada usvojila 28. septembra prošle godine "predstavlja osnov za dalji rad" i da će radne verzije pripremljenih zakona biti još jednom razmotrene pre nego što uđu u javnu raspravu.

- Ministarstvo kulture i informisanja nastavlja rad na tekstu pet zakonskih projekata, koji je započela prethodna vlada. Potrebna su ekspertska, terminološka i tehnička usaglašavanja i u tom smislu će biti rešeno pitanje pretplate - najavio je Petković.

Ministar je objasnio da je tema sastanka koji je imao prošle sedmice sa RTS bio problem finansiranja javnih servisa, dok je na sastanku sa OEBS-om razgovarano o saradnji na zakonskim i drugim projektima.

(M. S. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA