• 0

MINISTAR OBEĆAVA: Nova vlast neće kontrolisati medije!

- Država nema pravo da se meša u uređivačku politiku i to nova vlast neće raditi, neće ni neposredno ni posredno vršiti bilo kakav pritisak na medije - kaže ministar kulture i informisanja Bratislav Petković

  • 0

Ministar kulture i informisanja Bratislav Petković kaže da nova vlast neće kontrolisati medije. Petković je rekao da će ministarstvo na čijem je čelu nastaviti rad na medijskoj strategiji koju je usvojila prethodna vlast, a da će pitanje plaćanja RTV pretplate biti rešeno.
- Država nema pravo da se meša u uređivačku politiku i to nova vlast neće raditi, neće ni neposredno ni posredno vršiti bilo kakav pritisak na medije. RTS i RTV moraju da obavljaju informativnu i kulturnu delatnost od opšteg interesa u korist svih građana Srbije. Nova vlast će kroz zakonsku regulativu, poštujući sve evropske propise u ovoj oblasti, obezbediti nezavisnost uređivačke politike i stabilno finansiranje - rekao je ministar.

On je precizirao da je izbor generalnog direktora u nadležnosti Upravnog odbora RTS, a da je ministarstvo kulture dužno da normativno obezbedi za javne medijske servise stalan i stabilan izvor finansiranja i uređivačku autonomiju i istakao da će se ono držati evropskih standarda kada je u pitanju finansiranje javnih servisa.
Petković kaže da je cilj Vlade Srbije da do marta 2013. godine donese paket medijskih zakona koji će omogućiti slobodu i nezavisnost medija po evropskim standardima.
- To ćemo uraditi u saradnji sa evropskim organizacijama. Kao ministar ne želim da utičem na medije, na to nemam ni zakonsko ni moralno pravo - kaže Petković.
On je dodao da medijska strategija za period do 2016, koju je prethodna vlada usvojila 28. septembra prošle godine "predstavlja osnov za dalji rad" i da će radne verzije pripremljenih zakona biti još jednom razmotrene pre nego što uđu u javnu raspravu.
- Ministarstvo kulture i informisanja nastavlja rad na tekstu pet zakonskih projekata, koji je započela prethodna vlada. Potrebna su ekspertska, terminološka i tehnička usaglašavanja i u tom smislu će biti rešeno pitanje pretplate - najavio je Petković.
Ministar je objasnio da je tema sastanka koji je imao prošle sedmice sa RTS bio problem finansiranja javnih servisa, dok je na sastanku sa OEBS-om razgovarano o saradnji na zakonskim i drugim projektima.
(M. S. / Tanjug)


Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima