• 6

"Priština očekuje da nova američka administracija bude na njihovoj strani"

Prema njegovim rečima, može se desiti da Olbrajtova bude uključena u razgovore Beograda i Prištine, ali treba imati u vidu i to da ima i dosta godina i videti kako će se formirati tim

 • 6
Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za KiM

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Albanci na Kosmetu očekuju da nova američka administracija ponovo bude po starom klišeu - isključivo na njihovoj strani, izjavio je danas predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun i dodao da bi Priština eventualnim uključivanjem Madlen Olbrajt u pregovore bila ohrabrena da nastavi da insistira na takozvanom međusobnom priznanju.

Drecun je za TV Pink naveo da treba sačekati da se formira Bajdenova administracija i da bi Beograd, ukoliko dođe do toga da se Olbrajtova uključi u pregovore sa Prištinom, američkoj administraciji trebalo jasno da stavi do znanja da je Madlen Olbrajt sa naše strane nepoželjan sagovornik.

Razlozi za to su, kaže Drecun, to što bi Olbrajtova bila isključiva, jednostrana i ne bi moglo doći do napretka u razgovorima.

Prema njegovim rečima, može se desiti da Olbrajtova bude uključena u razgovore Beograda i Prištine, ali treba imati u vidu i to da ima i dosta godina i videti kako će se formirati tim.

U svakom slučaju, Drecun kaže da je Madlen Olbrajt uticajna i može da nastavi da utiče sa raznih strana.

Madlen Olbrajt

Madlen Olbrajt - Foto: Wikimedia/Flickr/LBJ Library

 

- Ono što je za sada izvesno jeste da će Bajden biti spreman da veći deo tih razgovora prepusti EU, u kojoj dominantnu ulogu u svemu tome ima svakako Nemačka i tu treba više očekivati koordinaciju između Vašingtona i Berlina i više se time baviti, nego Madlen Olbrajt - naveo je Drecun.

Kaže i da su Albanci priželjkivali povratak demokratske administracije, odnosno onih koji su, kako navodi, stvarali tu lažnu državu Kosovo, silom i oružjem i pružali im političku podršku.

- To jesu ekstremni albanski lobisti uključujući Madlen Olbrajt, Eliota Engela, Servera i mnoge druge koji se u poslednje vreme oglašavaju i to će ići na ruku Albancima, pitanje je samo koliki će uticaj uspeti da ostvare pripadnici te takozvane duboke države na novu administraciju - kaže Drecun.

Navodi da se mora sačekati da se formira Bajdenov tim i da se vidi ko će biti najuticajnije ličnosti, pa onda proceniti da li će Olbrajt i ostali uspeti da se pozicioniraju u toj administraciji ili će vršiti posredan uticaj preko stranačkog mehanizma i samim autoritetom.

KIM PRISTINA

Foto: Tanjug/Tanja Valič

 

- To će ohrabriti Albance da se suprotstave nekim tokovima koji njima ne odgovaraju kao što je bio pokušaj da se postigne sporazum pod pokroviteljstvom EU, bez tog takozvanog međusobnog priznanja, da se situacija malo relaksira i to ekonomijom - kaže.

Prema njegovim rečima, Beograd je definisao jasan model na koji pokušava da spreči da Kosovo postane država međunarodno priznata, a to se radi snažnim delovanjem na međunarodnom planu.

Podsetio je i na povlačenja priznanja, kao i na to da je sprečen prijem u nekim međunarodnim organizacijama poput Uneska i Interpola.

- Nemaju šanse da postanu članice UN i tvorcima te lažne države je potpuno jasno da je to bezperspektivna situacija. S druge strane, Srbija je ojačala svoj položaj i na spoljnjem i unutrašnjem planu i imamo razgovor sa Prištinom koji je najveća kočnica onima koji imaju neke ekstremne ideje - navodi Drecun.

U tom smislu, dodaje, Beograd nudi i ekonomsku saradnje, poput inicijative Mini Šengen gde bi trebalo da se i Kosovo priključi, što će zavisiti, kako kaže, od nove administracije.

Smatram da će i nova administracija SAD nastaviti sa realizacijom tog sporazuma o ekonomskoj normalizaciji koji je potpisan u Vašingtonu.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Ilija je

  21. decembar 2020 | 11:35

  Na nasu zalost i bice

  6
  0

  Podelite komentar

 • MONARHISTA

  21. decembar 2020 | 19:45

  VEĆ SI DOSADAN SA NEKIM TVOJIM NELOGIČNIM IZJAVAMA. NISI VIŠE NIKOM INTERESANTAN SEM KO TE PRATI NA HEPI I PINK

  1
  0

  Podelite komentar

 • Aleksandar

  21. decembar 2020 | 14:56

  Samo kompromis i dijalog i nista drugo.

  1
  0

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok