Dopremljena donacija iz Evropske unije: Stigle zaštitne maske i rukavice za zdravstvene radnike

Donacija se sastoji od pola miliona zaštitnih maski, pola miliona rukavica i druge opreme za ličnu zaštitu

  • 0
Maske, rukavice i druga oprema Foto: Tanjug/EU Info centar

Maske, rukavice i druga oprema za borbu protiv pandemije COVID 19 stigla je danas u Srbiju, a u pitanju je samo jedna od donacija Evropske unije.

Pomoć medicinskom sistemu dolazi na zahtev srpskih vlasti, u vreme velikog broja zaraženih koronavirusom, kao i stalne potrebe za zaštitom lekara, ključnog osoblja i borbom za živote pacijenata u kritičnom stanju, navodi se u saopštenju Kancelarije EU u Srbiji.

Donacija se sastoji od pola miliona zaštitnih maski, pola miliona rukavica i druge opreme za ličnu zaštitu.

Donaciju finansijski podržava Mehanizam EU za civilnu zaštitu, a isporuka dolazi iz zajedničke evropske zalihe RescEU u Grčkoj.

- EU radi neprekidno kako bi nastavila da pruža podršku Srbiji u teškim vremenima. Najnovija donacija stiže u pravi čas, jer je zbog ponovno buktanja virusa zdravstveni sistem pod stalnim pritiskom - rekao je ambasador EU u Srbiji, Sem Fabrici.

On je naveo da se naporno radi na tome da se Srbiji olakšamo pristup vakcinama.

Kao odgovor na krizu COVID 19, EU je Srbiji brzo stavila na raspolaganje 93 miliona evra - 15 miliona evra je opredeljeno za trenutni odgovor, dok je 78 miliona evra opredeljeno za srednjoročni ekonomski oporavak.

Tokom proleća, EU je organizovala 15 teretnih aviona koji su sleteli na aerodrom Nikola Tesla.

Ovi avioni su prevezli preko 721 tonu opreme koju je Srbija nabavila za borbu protiv COVID 19, dok je EU pokrila troškove transporta u iznosu od 7,1 milion evra.

Takođe, EU je obezbedila sredstva srpskim vlastima da angažuju 200 domaćih medicinskih radnika na period od šest meseci i donirala medicinske potrepštine u vrednosti od 4,9 miliona evra, kao i 14 vozila hitne pomoći i dekontaminacionih vozila za srpske bolnice.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA