• 0

Aljbin Kurti neće moći da se kandiduje za poslanika?

Prema odluci tzv. kosovskog Ustavnog suda Aljbin Kurti, Aljbuljena Hadžiu, Donika Kadaj-Bujupi, Faton Topalji i mnogi drugi osuđeni za krivična dela, čak i uslovno, neće moći da se kandiduju na izborima koji će biti održani u januaru ili februaru sledeće godine

  • 0
Aljbin Kurti

Foto: Tanjug/AP/Visar Kryeziu

Odluka Ustavnog suda sprečava da se na predstojećim izborima kandiduju Aljbin Kurti, Aljbuljena Hadžiu, Donika Kadaj-Bujupi, Faton Topalji i mnogi drugi koji su osuđeni za krivična dela.

To kaže Ehat Miftaraj iz Instituta za pravdu tzv. Kosova, upozorava da u odluci Ustavnog suda, koja je oborila vladu Avdulaha Hotija, postoji i "veliki trik", prenosi "Gazeta Ekspres".

Prema odluci tzv. kosovskog Ustavnog suda Aljbin Kurti, Aljbuljena Hadžiu, Donika Kadaj-Bujupi, Faton Topalji i mnogi drugi osuđeni za krivična dela, čak i uslovno, neće moći da se kandiduju na izborima koji će biti održani u januaru ili februaru sledeće godine, naveo je Miftaraj.

- To je štos ove odluke Ustavnog suda - smatra on.

U odluci tzv. Ustavnog suda, koji je vladu Avdulaha Hotija sinoć proglasio neustavnom što tzv. Kosovo vodi na izborima, navedeno je da lica koja su pravosnažno osuđena za krivična dela u poslednje tri godine ne mogu da se kandiduju za poslanike na izborima. To predviđa peta tačka odluke Ustavnog suda, prenosi "Kosovo onlajn".

Osnovni sud u Prištini, u januaru 2018. godine, proglasio je krivim četvoro poslanika u tzv. kosovskoj skupštini - Aljbina Kurtija, Doniku Kadaj-Bujupi, Aljbuljenu Hadžiu i Fatona Topaljija za dva krivična dela, korišćenje oružja ili opasnih sredstava i ometanje službenog lica tokom vršenja službenih dužnosti.

Krivična dela su povezana sa bacanjem suzavca u tzv. kosovskoj skupštini 2015. godine.

Aljbin Kurti

Aljbin Kurti / Foto: Profimedia

Aljbin Kurti osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i tri meseca zbog upotrebe oružja ili opasnih sredstava, dok je za krivično delo ometanja službenog lica osuđen na šest meseci zatvora.

Osuđen je na jedinstvenu kaznu od jedne godine i šest meseci uslovno.

Donika Kadaj-Bujupi osuđena je na godinu i tri meseca zbog upotrebe oružja ili opasnog sredstva, dok je za ometanje službenog lica osuđena na šest meseci zatvora.

Osuđena je na uslovnu kaznu od 18 meseci.

Aljbuljena Hadžiu osuđena je na kaznu zatvora u trajanju od 15 meseci zbog upotrebe oružja ili opasnih sredstava, dok je za ometanje službenog lica osuđena na šest meseci, da bi na kraju bila osuđena na jedinstvenu kaznu od jedne godine i četiri meseca uslovno.

Faton Topalji osuđen je na jedinstvenu kaznu od 14 meseca uslovno.

Ustavni sud u Prištini sinoć je ocenio da je glas poslanika Etema Arifija kojom je izabrana vlada Avdulaha Hotija nevažeći, tako da vlada koju su formirali DSK, ABK i NISMA više nije legitimna.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima