• 0
 ≫ 

Skupština nastavila rad: Danas rasprava o kadrovskim rešenjima i Kodeksu ponašanja poslanika

 ≫ 

Pred poslanicima je i Predlog odluke o izboru članova Visokog saveta sudstva iz reda sudija i Predlog odluke o izboru predsednika sudova

  • 0
BEOGRAD SKUPSTINA SEDNICA

Foto: Tanjug/Nikola Anđić

Poslanici Skupštine Srbije nastavili su danas rad raspravom o više kadrovskih rešenja, a nakon toga će započeti pretres o Kodeksu ponašanja poslanika.

Na dnevnom redu je Predlog odluke o izboru predsednika i jednog člana Republičke komisije za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki, Predlog odluke o izboru članova Državnog veća tužilaca iz reda javnih tužilaca i zamenika javnih tužilaca i iz reda profesora pravnog fakulteta.

Pred poslanicima je i Predlog odluke o izboru članova Visokog saveta sudstva iz reda sudija, Predlog odluke o izboru predsednika sudova, Predlog odluke o prestanku funkcije predsednika Apelacionog suda u Kragujevcu i predsednika Privrednog suda u Beogradu.

Takođe se raspravljati o Predlogu odluke o prestabku funkcije javnog tužioca u Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Pazaru, Onsovnom javnom tužilaštvu u Leban i Onsovnom javnom tužilaštvu u Bečeju.

Cvejićeva ostavka stigla u skupštinu

 

Ostavka Slobodana Cvejića na mesto člana REM-a stigla je u Skupštinu Srbije, a dostavljena je narodnim poslanicima i Odboru za kulturu i informisanje.

Cvejić je ostavku podneo dan nakon što je za predsednicu Regulatornog tela za elektronske medije izabrana Olivera Zekić, a za njenog zamenika Goran Petrović, a na taj korak se odlučio zbog toga što su, kako tvrdi, prekr[ene demokratske procedure u Savetu REM-a.

"Kodeks - ugaoni kamen srpske parlamentarne demokratije"

 

Predsednik Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imuntetska pitanja i šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović izjavio je danas da će Kodeks ponašanja poslanika biti ugaoni kamen na kojem će počivati srpska parlamentarna demokratija.

Martinović je, obrazlažući Predlog kodeksa u Skupštini Srbije, rekao da će Kodeks doprineti da parlament postane mesto dijaloga u kome će sedeti poslanici sa različitim političkim ubeđenjima koji neće jedni drugima biti neprijatelji, koji će biti dostupni medijima i građanima i koji će raditi isključivo u javnom interesu.

SKUPŠTINA SRBIJE ZASEDANJE SKUPŠTINA SRBIJE

Foto: Tanjug/Zoran Žestić

 

 Pozivam vas da uzmete učešće u raspravi, da prodiskutujemo o sadržini kodeksa i da saslušamo jedni druge - obratio se Martinović poslanicima.

On je dodao da će Kodeksom biti povučena jedna "crvena linija", odnosno biće postavljena granica do koje može da se ide, jer, kako je objasnio, kritika nije kada se donese kamen u salu, ili kada neko pokušava da razvali vrata ili kada se upada u kabinet predsednika.

Prema Martinovićevim rečima, cilj Kodeksa je da se unapredi politička kultura u parlamentu i da to mesto ne bude poprište scena i izjava u skupštini ili ispred nje "kakve smo mogli da vidimo i da čujemo i da budemo svedoci".

Drugi cilj Kodeksa se odnosi na to da svi poslanici moraju odgovorno da se ponašaju prema medijima i da poštuju predstavnike sredstava javnog informisanja, te da na pitanja daju odgovore, ako ih znaju, rekao je Martinović.

Poslanici, prema Kodeksu, moraju da budu otvoreni prema građanima i da budu njihov servis.

- Bićemo dužni da sa građanima budemo u kontaktu i moraćemo da u fokus stavimo pojedinca - poručio je Martinović.

Šef poslanika SNS je dodao da je Kodeksom propisani da se poslanici sa dužnom pažnjom moraju ophoditi i prema ljudima koji rade u skupštini, a nisu državni službenici.

Martinović je naveo da je poslanik SNS Vladimir Orlić podneo amandmane na Kodeks koje on prihvata, a koji su sastavljeni uz savetodavnu podršku pravnog savetnika predednika Vlade Srbije i direktora Agencije za sprečavanje korupcije.

On je na početku izlaganja ocenio da je reč o jednom "solidnom" tekstu, ali da je prvi put napravljen Kodeks oko kojeg se svi slažu ili skoro svi, te istakao da su poslanici dužni da jedni sa drugima razgovaraju kao pristojni ljudi bez vređanja i ponižavanja i zadiranja u lični i porodični život.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA