• 5
 ≫ 

Skupština dobila Kodeks ponašanja poslanika

 ≫ 

U Kodeksu, između ostalog, stoji da je poslanik dužan da savesno obavlja poslaničku funkciju, uvažava druge poslanike, govorom ne podstiče mržnju i nasilje...

 • 5
BEOGRAD SKUPSTINA SEDNICA

Foto: Tanjug/Nikola Anđić

Skupština Srbije usvojila je danas Kodeks ponašanja narodnih poslanika ko koji je glasalo 188 poslanika, protiv su bila dva poslanika, a jedan poslanik nije glasao.

U Kodeksu, između ostalog, stoji da je poslanik dužan da savesno obavlja poslaničku funkciju, uvažava druge poslanike, govorom ne podstiče mržnju i nasilje, ne unosi u salu u kojoj se održava sednica simbole i obeležja političke stranke i strane države, osim diskretnih obeležja političke stranke.

U tom dokumentu je, takođe, precizirano da narodnom poslaniku nije dozvoljeno da javnu imovinu i službene prostorije koristi u privatne svrhe.

Predsednik Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imuntetska pitanja i šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović rekao je juče da će Kodeks ponašanja poslanika biti "ugaoni kamen" na kojem će počivati srpska parlamentarna demokratija.

Martinović je, obrazlažući Predlog kodeksa u Skupštini Srbije, rekao da će Kodeks doprineti da parlament postane mesto dijaloga u kome će sedeti poslanici sa različitim političkim ubeđenjima koji neće jedni drugima biti neprijatelji, koji će biti dostupni medijima i građanima i koji će raditi isključivo u javnom interesu.

Potpredsednik Narodne skupštine i poslanik SNS Vladimir Orlić podneo je osam amandmana na Kodeks ponašanja poslanika koje je predsednik Administrativnog odbora Aleksandar Martinović prihvatio.

Usvojenim amandmanima Kodeks se u potpunosti usklađuje sa preporukama GRECO, a njima se uvodi Komisija za etiku, institut poverljivog savetovanja, uvode se obuke i precizna podela nadležnosti, uz jasnu ulogu Agencije za sprečavanje korupcije i obezbeđenu usklađenost sa Zakonom o sprečavanju korupcije.

Video: Veliki skandal na sednici u Novoj Varoši

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • riki

  24. decembar 2020 | 15:43

  Ako je potrebno da poslanici koji su ozbiljni ljudi,predstavnici naroda,usvajaju kodeks ponasanja koji bi trebali da imaju u sebi onda bi skupsina trebala da svakog dana usvaja pojedinacne kodekse za sve kategorije ljudi u nasoj prelepoj zemlji.Za platu koju dobijaju najbolje je da sede kod svojih roditelja,da ih nauce kodeksu svakodnevnog normalnog ponasanja.

  6
  0

  Podelite komentar

 • riki

  24. decembar 2020 | 15:51

  Ako su poslanici deca izabrana od naroda pa treba da ih ucimo kako da se ponasaju,onda je bolje vratiti ih kuci kod roditelja da ih douce a drzava bi ustedela na platama tih istih.Ima mnogo vaznijih problema koje treba resavati a ne njihovo ponasanje.

  5
  0

  Podelite komentar

 • Nyx

  24. decembar 2020 | 16:16

  A inace u poslednjih 100 godina nije postojalo nikakvo pravilo ponasanja, pisano ili ne?!?!....a da, sve je istorijski, Srbija i Srbi pre SNS nisu postojali.

  4
  1

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok