Đurić o odnosima Srbije i SAD: Zajedno možemo da budemo pravi "drim tim"

Po pitanju Kosova i Metohije i nekolicini drugih tema imamo mnogo o čemu da razgovramo i uveren sam da se argumenti Srbije mnogo pažljivije slušaju nego pre - rekao je ambasador Đurić

  • 5
Marko Đurić, DFC sastanak Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Novi tim ambasadora Srbije u Vašingtonu ima nameru da 24 sata, sedam dana u nedelji radi na tome da imidž i priču o Srbiji na najpozitivniji način širi u SAD, poručuje ambasador Marko Đurić. Navodi da srpski i američki interesi mogu i treba da se preklapaju po različitim pitanjima i da od SAD izgradimo jedan od stubova naše stabilnosti i napretka.

Ambasador Srbije u SAD Marko Đurić pre pet dana stupio je na dužnost. U intervjuu za RTS govori na koji način sa svojim timom planira da unapredi odnose dve države, ujedini dijasporu, ojača srpski lobi.

Kaže da veruje u primenu Vašingtonskog sporazuma i dobru saradnju sa novom američkom administracijom u pronalaženju rešenja za Kosovo i Metohiju.

- Verujem da je novi početak za Ameriku i nova prilika i za nas i da mnogo toga zavisi od onoga koliko ćemo da radimo i koliko ćemo da se trudimo - kaže Đurić.

Ističe da novi tim ambasadora Srbije u Vašingtonu ima nameru da 24 sata, sedam dana u nedelji radi na tome da imidž i priču o Srbiji najpozitivniji načim širi u SAD.

Podseća da se sledeće godine obeležava 140 godina diplomatskioh odnosa Srbije i Amerike i to je, kako kaže, izvanredna prilika da se odnosi unaprede.

Danima su mediji u Srbiji izveštavali o sednici spoljnopolitičkog odbora predstavničkog doma američkog kongresa, na kojoj su bivša američka državna sekretarka Madlen Olbrajt i predsedavajući Eliot Engel govorili o tome da Srbija ne sme da stopira proces razvoja državnosti Kosova, jer je Kosovo nezavisno i da Srbija neće ući u EU dok ga ne prizna.

Eliot Engel Eliot Engel / Printskrin: YT/PBS NewsHour

- Eliot Engel je izgubio na izborima, čak i unutar svoje partije. Alabanski lobi se veoma oslanjao na podršu pojedinih stavaova koje je on iskazivao u prethodnom periodu. Ono što će biti cilj Srbije u narednom periodu da mi imamo srpske Eliot Enegle među kongresmenima, senatorima, uglednim američkim političarima - rekao je Đurić.

Navodi da je duboko uveren da srpski i američki interesi mogu i treba da se preklapaju po različitim pitanjima i da negujući partnerstva sa našim tradicionalnim prijateljima i saveznicima, treba i od SAD da izgradimo jedan od stubova naše stabilnosti i našeg napretka.

- Koliko god da je teško nasleđe iz prošlosti u pojedinim segmentima, naš državni i nacionalni interes je da se potrudimo da sa Amerikom imamo bolje odnose - rekao je Đurić.

Prema njegovim rečima, mnogo znači i što je predsednik Vučić u prethodnom peroiodu ostvario dobre lične kontatkte sa nekima od njih.

- Mi ćemo sada nastaviti to gradimo, da svakodnevno obilazimo i razgovaramo sa tim ljudima i da radimo sa predstavnicima medija, da radimo ono tradicionalno,ali i moderno lobiranje za srpski interes. U tom smislu, angažovaćmo i brojnu srpsku dijsporu koja je dugo bila podeljena na ideološkim, političkim i raznim drugim osnovama i da okupimo sve oko Srbije oko njene budućnosti - naveo je Đurić.

Zajedno možemo da budemo pravi "drim tim"

Srbija je, ističe, uvek imala svoju samostalnu i nezavisnu spoljnu politiku.

Donald Tramp, Aleksandar Vučić, Avdullah Hoti, Vašington, Bela kuća Nastavićemo da poštujemo Vašingtonski dogovor i insistriramo na njegovoj primeni, rekao je ambasador Marko Đurić-iFoto: Tanjug/AP

- Mi otvoreno govorimo ko su nam partneri, ali mi želimo da naš odnos prema SAD učinimo ništa manje prijateljskim i ništa manje partnerskim. Naprotiv, želimo da budemo blizu, da budemo zajedno u mnogim stvarima i kada delujemo zajedno možemo da budemo pravi drim tim - ukazao je Đurić.

- Po pitanju Kosova i Metohije i nekolicini drugih tema imamo mnogo o čemu da razgovramo i uveren sam da se argumenti Srbije mnogo pažljivije slušaju nego pre - kaže Đurić.

Vašingtonski sporazum potpisan je pre tri i po meseca. Predsednik Vučići u više navrata je naglasio da će Srbija poštovati taj dogovor.

- Ne samo da ćemo nastaviti da poštujemo Vašingtonski dogovor, nego ćemo nastaviti da insistriramo na njegovoj primeni. Svi signali koje imamo iz okruženja predsednika SAD govore o tome da će nova američka administarcija nastaviti da radi sa nama na primeni - rekao je Đurić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nibrS

    25. decembar 2020 | 10:10

    A ti da budeš selektor... E teško se nama...

  • JACA ♎

    25. decembar 2020 | 12:01

    Bojim se da je to nemoguće! Nemamo iste pogkede na svet, na sreću, jer SAD su država koja nemilosrdno gazi druge u svojoj pohlepnoj i bolesnoj želji da budu apsolutni gospodar sveta! Mislim da je najdalje koliko možemo otići u odnosu s njima da ne budemo na njihovoj listi neprijatelja... dovoljno!

  • PRC

    25. decembar 2020 | 10:53

    Oni da bacaju bombe a mi da ih hvatamo?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA