≫ 

2020. nije izgubljena za proces između Srbije i EU. Fabrici: Nije bilo poglavlja, ali je bilo pomaka

Sem Fabrisi je poručio da misli kakoje ova godina bila neka vrsta testa solidarnosti, kao i da na 2020. ne može da se gleda kao na izgubljenu godinu, mada je, definitivno, kako je ocenio, mnogo više moglo da bude urađeno

 • 4
Brisel, Evropska Unija Brisel / Foto: Shutetrstock

Šef delegacije Evropske unije u Srbije Sem Fabrici izjavio je danas da je "proces između Srbije i Evropske unije nastavljen'' tokom 2020. uprkos činjenici da tokom protekle godine nije zatvoreno, niti otvoreno nijedno poglavlje.

- Istina je da nema novih otvorenih poglavlja, niti onih koja su zatvorena, ali želeo bih da kažem da je ova bila jedna duga godina, koja još nije završena, veoma komplikovana godina i nešto se jeste dogodilo. Proces je nastavljen, mislim na proces između EU i Srbije. Radimo blisko, pre svega po pitanju zdravlja, da ublažimo posledice ove strašne pandemije, da ublažimo posledice na ekonomiju - rekao je Fabrici za TV N1.

On je dodao da misli da je ova godina bila neka vrsta testa solidarnosti, kao i da na 2020. ne može da se gleda kao na izgubljenu godinu, mada je, definitivno, kako je ocenio, mnogo više moglo da bude urađeno.

- Bilo je pomaka, pomaka u ekonomiji, ali ako vidimo neke druge reforme, na primer vladavinu prava, malo toga se desilo po tom pitanju - kazao je šef delegacije EU.

Po pitanju pristupanja Srbije Evropskoj uniji, mora, kako je naglasio, biti jasno gde su nedostaci i šta treba da se uradi.

- Mislim da je izveštaj Evropske komisije koji je objavljen početkom oktobra prilično jasan u vezi s tim, po pitanju sagledavanja situacije i preporuka za budućnost. Dakle, ono što treba da se uradi je jasno. Mi izveštaj zovemo jednom oglasnom tablom za reforme - kazao je Fabrici.

Nebojša Stefanović, Sem Fabrici Foto: Tanjug/Ministarstvo odbrane/Jovo Mamula

Navodeći da je tokom sastanaka sa novim ministrima u Vladi Srbije video pozitivne signale i razumevanje onoga što treba da se uradi, odnosno poruka Evropske komisije, Fabrici je ocenio da bi, ako reforme budu sprovedene, sa stanovišta EU 2021. godina mogla da bude bolja.

Fabrici je ocenio i da bi 2021. trebalo da bude godina u kojoj će u Srbiji napredovadi međustrtanački dijalog, podsećajući da što se tiče izbora, modaliteta izbora, postoji dosta toga što treba uraditi.

Na pitanje kako gleda na to što je Vlada Srbije za EU, ali istovremeno ne stoji uz sve odluke Brisela po pitanju spoljne politike, Fabrici je rekao da Srbija napreduje u postepenom usklađivanju s politikom EU.

- Poslednji pregled, koji možete naći i u izveštaju, jeste da se Srbija uskladila skoro 60 odsto sa pozicijama EU u 2020. Ipak, ima još dosta prostora da se popravi takvo stanje - dodao je šef delegacije EU.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Uros

  25. decembar 2020 | 09:59

  Ako nije bilo nijednog jedinog poglavlja, onda je...izgubljena..

 • Boris

  25. decembar 2020 | 16:19

  A zasto ne kazu sta je jasno to sto treba da uradimo itd itd.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA