• 1

Ministar Stefanović otvorio Кonferenciju nacionalne bezbednosti Srbije 2020

Tema Кonferencije bila je trenutno stanje nacionalne, regionalne i globalne bezbednosti i mestu Republike Srbije u bezbednosnim procesima, kao i potencijalnim izazovima

  • 1
Nebojša Stefanović, Ministarstvo odbrane

Foto: Ministarstvo odbrane

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović otvorio je danas onlajn Кonferenciju nacionalne bezbednosti Srbije 2020, koju organizuje Udruženje građana "Nacionalna avangarda".

Tema Кonferencije bila je trenutno stanje nacionalne, regionalne i globalne bezbednosti i mestu Republike Srbije u bezbednosnim procesima, kao i potencijalnim izazovima.

Pozdravljajući učesnike Кonferencije u ime Vlade i Ministarstva odbrane, ministar Stefanović istakao je da je nacionalna bezbednost Srbije u vrhu državnih interesa i da Srbija u svakoj prilici pokazuje podršku izgradnji regionalnog i globalnog mira i stabilnosti i daje svoj doprinos bezbednosti, ali je ujedno i čvrsto opredeljena da štiti svoje nacionalne interese.

Poručio je da je svet suočen s brojnim tradicionalnim izazovima, rizicima i pretnjama bezbednosti - od aktivnih kriznih žarišta na Bliskom Istoku i severu Afrike, uz narastanje novih asimetričnih oblika ugrožavanja bezbednosti koji dodatno usložavaju bezbednosnu situaciju.

- Od migranstke krize na tlu Evrope od 2015. godine, preko sajber napada na objekte kritične infrastrukture i različite hibridne napade, do pandemije virusa kovid-19 koja je u ozbiljnim razmerama ugrozila i ugrožava i dalje živote i zdravlje ljudi, a koja se indirektno odražava i na sferu bezbednosti. Zbog toga je danas, više nego ranije, potrebno razumeti značaj saradnje i solidarnosti, jer transnacionalni i asimetrični karakter savremenih izazova, rizika i pretnji jasno pokazuje da u današnjem svetu bezbednosne probleme možemo da rešavamo samo u saradnji sa drugim subjektima međunarodnih odnosa i drugim državama - rekao je ministar Stefanović.

Nebojša Stefanović, Ministarstvo odbrane

Foto: Ministarstvo odbrane

Istakao je da je za operativne sposobnosti Vojske Srbije i odbranu zemlje od ključnog značaja ljudski faktor u koji je potrebno neprekidno ulagati.

- Ulagati u kadar koji je i do sada nebrojeno puta potvrdio svoj patriotizam, profesionalnost i vrhunsku osposobljenost. Zato sam ponosan što smo obezbedili i povećanja plata naših pripadnika u ovoj godini, jer kao što sam već rekao nema Vojske bez vojnika. Ljudi su najvažniji resurs i zato moramo uložiti u njih. Još jednom bih istakao da je Republika Srbija čvrsto opredeljena da ostane činilac mira i bezbednosti u regionu i svetu i da razvija kapacitete koji će biti potvrda takvog stanovišta, čime i unapređuje sopstveni međunarodni ugled i poziciju na međunarodnoj sceni, ali time i svoje kapacitete da zaštiti i ostvari nacionalne interese - zaključio je ministar Stefanović.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • PRC

    Srbi su bezbedni sve dok se sklanjaju i zaobilaze, mudžahedine, šiptare, ustaše i balije.

    0
    1

    Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima