Petković o porukama predstavnika Albanaca: Beograd se ne plaši dijaloga, taoci smo prištinskih kriza

Ni deklarativno, ni u praksi, nikada nismo postavljali prepreke dijalogu i bezbroj puta smo, za razliku od Prištine, potvrdili kredibilnost u procesu normalizacije odnosa - rekao je direktor Kancelarije za KiM

  • 0
KIM PRISTINA Foto: Tanjug/Tanja Valič

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković izjavio je da je Beograd rukovođen srpskim državnim i nacionalnim interesima, ali i interesima regiona, dosledno opredeljen za dijalog sa Prištinom i da je zato apsurdna ocena prištinske ministarke Meljize Haradinaj Stuble da se Beograd "plaši dijaloga".

- Ni deklarativno, ni u praksi, nikada nismo postavljali prepreke dijalogu i bezbroj puta smo, za razliku od Prištine, potvrdili kredibilnost u procesu normalizacije odnosa - poručio je Petković.

On je ocenio da je dijalog godinama unazad talac političkih kriza u Prištini, jednostranih i anticivilizacijskih poteza albanske političke vrhuške, kao i činjenice da Priština ne ispunjava obaveze na koje se obavezala u procesu dijaloga:

- Priština paralegalnim metodama više od sedam i po godina onemogućava formiranje Zajednice srpskih opština, čije je postojanje i preduslov za primenu nekih drugih dogovora, kao i na to da politički predstavnici Prištine konstantno provokativnim i neodmerenim izjavama o svojim očekivanjima od normalizacije odnosa urušavaju atmosferu u dijalogu i sprečavaju da on urodi rezultatima.

Petković je pozvao Prištinu da u interesu regionalne stabilnosti, ali i budućnosti žitelja KiM svih nacionalnosti, konačno zauzme odgovorniji odnos prema dijalogu sa Beogradom i potrebi da se nesuglasice rešavaju mirnim i političkim sredstvima, a ne beskorisnim i štetnim "pr" kampanjama.

Marko Đurić, Petar Petković novi direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Foto: Tanjug/Nikola Anđić

Ministarka spoljnih poslova u privremenim prištinskim institucijama Meljiza Haradinaj Stubla analizirala je izjavu predsednika Aleksandra Vučića da Srbija neće priznati tzv. Kosovo dok je on predsednik i savetuje Beogradu i Vučiću da "ne bi trebalo da se plaše dijaloga".

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA