• 1
 ≫ 

Rasprava o izveštaju Evropske komisije u Skupštini, Brnabić: Fokus vlade na vladavini prava

 ≫ 

U Skupštinu Srbije došli su i predstavnici Delegacije EU u Srbiji i Nacionalnog konventa

  • 1
Skupština Srbije

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Poslanici Skupštine Srbije počeli su danas raspravu o Predlogu zaključka povodom predstavljanja izveštaja EK o Srbiji za 2020. godinu koji je predsedniku parlamenta podnelo 15 poslanika.

Sednici prisustvuju predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić i više ministara, Jadranka Joksimović, Gordana Čomić, Nikola Selaković i Maja Popović.

U Skupštinu Srbije došli su i predstavnici Delegacije EU u Srbiji i Nacionalnog konventa.

Predsednica Odbora za evropske integracije i poslanica SVM Elvira Kovač rekla je na sednici da se u prvom pasusu izveštaja EK o napretku Srbije navodi da će tempo pregovora Srbije i Evropske unije zavisiti od napretka u vladavini prava i normalizaciji odnosa sa Kosovom, uz ocenu da napredak u vladavini prava nije tako brz i efikasan kao što se moglo očekivati.

Ona je dodala da EK ukazuje da Srbija mora da produbi i ubrza reforme u toj oblasti, u kojoj se, između ostalog, nalazi i sloboda medija i reforma pravosuđa.

- Dobra vest je da se 43 puta na 66 strana pominje izraz ''paket proširenja'', a ranije se koristio izraz perspektiva pridruživanja - rekla je Kovač i primetila da se vladavina prava pominje 39 puta na 66 stranica.

Takođe, napominje da u izveštaju stoji da je sveobuhvatan sporazum sa Kosovom hitan i presudan da bi i Kosovo i Srbija mogli da napreduju na evropskom putu.

Kovač je kazala i da će u novoj metodologiji fundamentalna poglavlja imati još važniju ulogu, kao i da predviđa nazadovanje ukoliko se reforme ne sprovode.

 

Brnabić: Fokus će nam biti vladavina prava

Premijerka Ana Brnabić ponovila je danas u Skupštini Srbije da evropske integracije ostaju strateški prioritet zemlje i jedan od najvažnijih zadataka, te da će fokus vlade biti na vladavini prava, budući da smo u pogledu ostala dva "stuba" integracija - ekonomskih reformi i reformi javne uprave, kako kaže, "daleko dogurali".

Brnabić je u raspravi o Predlogu zaključka povodom predstavljanja izveštaja EK o Srbiji za 2020. godinu zahvalila na toj inicijativi i dodala da će diskusija u plenumu o izveštaju EK o Srbiji postati redovna praksa.

Skupština Srbije

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

- Mislim da je važno da se u skupštini raspravlja o ovom izveštaju i da diskusiji prisustvuju svi najrelevantniji ministri, kao i da čujemo od zakonodavne vlasti šta je to na čemu treba da insistiramo u budućnosti - rekla je Brnabić.

Ona je dodala da je vlada proevropska i da je to svakako jasno i iz ekspozea koji je predstavila poslanicima u parlamentu.

- Mi smo do sada otvorili 18 poglavlja, dva su privremeno zatvorena, a pet pregovarackih poglavlja je spremno za otvaranje - rekla je Brnabić i dodala da su u izveštaju EK najvažnije preporuke, odnosno ono na čemu Srbija treba da radi u budućem periodu.

Brnabić je, govoreći o načinu na koji se odnosi prema evropskim integracijama, kazala da je Srbija odlučila da suštinski menja stvari i da ne donosi zakone radi zakona već da radi na tome da Srbija postane evropska po rezultatima.

Skupština Srbije

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Premijerka je kazala da Srbija sa nestrpljenjem čeka da vidi kako će se primeniti nova metodologija proširenja, koja podrazumeva otvaranje klastera, odnosno određenih oblasti, umesto poglavlja, navodeći da će i građani sve to moći lakše da prate.

- Znaćete kada otvorimo čitavu oblast kakvi su rezultati - rekla je Brnabić.

Kada je reč o tri stuba na kojima počivaju evropske integracije, Brnabić je kazala da je Srbija najviše uradila u ekonomiji i da je za to dobila najviše pohvala, te da je “daleko dogurala” i u oblasti reforme javne uprave. Kako je dodala, elektronska uprava u suštini znači i borbu protiv korupcije, koja se tiče trećeg stuba, a to je vladavina prava.

Brnabić je navela da se u prvih mesec dana od formiranja Vlade Srbije dosta toga uradilo i da je dat jasan signal da će vladavina prava biti jedan od fokusa.

Skupština Srbije

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

U tom smislu, dodala je da je Srbija objavila GRECO preporuke i zahvalila je skupštini što je usvojila Kodeks ponašanja narodnih poslanika uz amandmane koje je predložila Agencija za sprečavanje korupcije, a koji su se ticali preporuka GRECO-a.

Zahvalila je parlamentu i zbog toga što je u brzom roku izabrao Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, članove Državnog veća tužilaca, predsednike sudova širom Srbije…

Kada je reč o slobodi medija, Brnabić je kazala da je Vlada Srbije usvojila akcioni plan za medijsku strategiju, formirala Radnu grupu za to, kao i za zaštitu i bezbednost novinara sa čijim će se, kaže, članovima viđati makar jednom mesečno.

Ukazala je da je sadašsnja ministarka kulture i informisanja Maja Gojković skinula sva saopštenja sa sajta preko kojih se prethodno rukovodstvo raspravljalo sa medijima.

Brnabić je spomenula i unapređenje izbornih uslova, rekavši da su izborni uslovi 2020. godine mnogo bolji nego 2012. , kao i što je sloboda medija danas neuporediva sa onom iz 2011. i 2012.godine.

Skupština Srbije

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Kazala je da je formirana Radna grupa za implementaciju ODHIR preporuka i dodala da se i dalje radi na unapređenju izbornih uslova, što je u interesu i vladajuće stranke i koalicije, jer se tako dobija i veći legitimitet vlasti.

Brnabić je rekla i da je Srbija pokazala spremnost za dijalog sa Prištinom, kao i veliku fleksibilnost i hrabrost, navodeći da brzina u tom procesu ne zavisi samo od Srbije već je, kaže, za "tango potrebno dvoje".

Dijalog je, kaže, važan i za bezbednost Srba na KiM, ali i za čitav region. Premijerka je zahvalila predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću jer vodi dijalog i zato što je preuzeo najveći deo tereta na sebe, a Vladu Srbije oslobodio da radi druge stvari.

- Ono na čemu ćemo insistirati je Zajednica srpskih opština. Ne možemo ići u nove sporazume ako Priština ne implemntira prve sporazume - rekla je Brnabić koja je zahvalila komesaru za proširenje Oliveru Varheiju i predsednici EK Ursuli fon der Lajen.

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić je pre izlaganja Brnabićeve saopštio da je pozvao predstavnike Nacionalnog konventa da prisustvuju, ali da su oni naveli da ne mogu da dođu zbog pandemije, te i zbog toga što ne mogu da učestvuju u radu.

Dačić je podsetio da se zna kako funkcioniše Skupština Srbije i da nije “debatni klub”, jer takvo učešće drugih predstavnika nije predviđeno ni Poslovnikom, ni zakonom. “Mi smo pokazali dobru volju i želju”, poručio je Dačić.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok