Burna rasprava u Skupštini. Joksimović: Nisam Nušićev lik da me oslovljavate sa "gospođo ministarka"

Poslanik Imamović je govorio o položaju manjina u Srbiji i Jadranki Joksimović se obratio sa "gospođo ministarka", na šta je ona reagovala

 • 5
Skupština Srbije Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović polemisala je sa više poslanika, a u odgovoru poslaniku Ujedinjene doline – SDA Sandžaka Enisu Imamoviću kazala da "nije supruga ministra pa da je oslovljava kao Nušićevog lika".

Poslanik Imamović je govorio o položaju manjina u Srbiji i Jadranki Joksimović se obratio sa "gospođo ministarka", na šta je ona reagovala.

- Imali ste jedan mizogeni nastup prema meni, jer ste me oslovili gospođom ministarkom. Ja nisam Nušićev lik jer nisam supruga ministra, nego sam ministar. Uvedite to sebi u vokabular - poručila mu je Joksimovićeva.

U Skupštini Srbije je sinoć na dnevnom redu bila i rasprava o zaključcima povodom predstavljanja izveštaja Evropske komisije o Srbiji.

O izveštaju Evropske komisije govorio je i predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma, koji je na neki način kritikovao i samu Komisiju i zemlje članice, jer među njima onih koji žele da zaustave Srbiju na evropskom putu.

- Da je izveštaj Evropske komisije tačan, Angela Merkel bi zabranila nemačkim investitorima da investiraju u Srbiju i ne bi 60.000 radnika bilo zaposleno u nemačkim kompanijama koje rade u Srbiji - rekao je Marković.

Navodeći da se opozicija žali na izborne uslove, Marković je upitao gde to ima da se u izbornoj godini smanji cenzus sa pet na tri odsto, te da se opozicija ponaša kao klub koji se takmičio u Prvoj superligi, pa ispao u drugu, iz druge u zonu i na kraju odustao od takmičenja.

- Hoće da ima svoje delegate. Pa gde to na svetu ima? - pitao je Marković.

Skupština Srbije Foto: Tanjug/Sava Radovanović

On je naveo i da nije "evropejac", ali da jeste za ulazak Srbije u EU, ali bez novih ucena na svakih šest meseci. "Moja diskusija je bila dokle ćete to da radite Srbiji", rekao je on.

Marković je rekao i da je 2008. godine sa Ivicom Dačićem napravio proevropsku vladu, kada Joksimovićeva "nije bila proevropski orijentisana".

- Nije ni bitno, ali smo mi napravili propevropsku vladu. Od tada su počeli da dolaze investitori u Srbiju. Moja kritika je išla prema onima koji su nam nešto obećavali, a lagali nas -rekao je poslanik JS.

Joksimovićeva je odgovorila da joj je drago što je čula Markovića, koji je pokazao da postoji pluralizam u razmišljanjima o evropskim integracijama.

- Kad vas slušam, imam utisak da ste vi kao nešto antievropski raspoloženi, a ja lično mislim da ste puno doprineli promociji evropske ideje time što su vam dobri domaćini i Beč i Paralija i svuda gde ste išli sa privrednicima. Mislim da je to bio pravi način i da ste vi u praksi pokazali da prepoznajete vrednost članstva u EU - rekla je Joksimovićeva.

Ona je dodala da je Marković, iako je bio kritičan u obraćanju, doprineo evropskoj ideji.

Odgovorila mu je i za to što je primetio da "nije bila proevropski raspoložena".

- Aludirali ste na moje članstvo u SRS, a podsetiću vas da je SNS nastala na polarizovanom odnosu unutar nekadašnje SRS oko prihvatanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju. Oni koji su stvorili SNS bili su za prihvatanje SSP. Vučić i SNS su od 2014. uradili više za evropsku budućnost Srbije nego za 10-12 godina proevropske retorike onih koji su tada bili na vlasti, a koja nijednu ozbiljnu reformu suštinski nisu započeli - rekla je Joksimovićeva.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • PRC

  29. decembar 2020 | 10:13

  Nušićevi likovi su komični a vi ste tragikomični, razlika je.

 • Vitez Koja

  29. decembar 2020 | 09:31

  Vi ste prevazišli Nušićeve likove.Cela politička scena, a pogotovo skupština je kao da vas je Top lista Nadrealista izbacila.Ljudi više ne mogu da smisle apsurd, koji vi niste već prevazišli.

 • Sumadinac

  29. decembar 2020 | 09:39

  Dok nema licnih uvreda sve je zo pluralizam misljenja.Znamo dokle nas je jednoumlje doteralo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA