≫ 

Koliko bi mogao da traje vojni rok? Vučić o svim detaljima "za" i "protiv"

Vagamo kada je odluka o vraćanju vojnog roka u pitanju, to je ozbiljna tema kojom se država bavi - rekao je predsednik Srbije

  • 84

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da država u ovom trenutku vaga da li nam je potrebno uvođenje vojnog roka, te da se sa tom odlukom neće žuriti.

Rekao je da nema još konačne odluke i istakao da taj vojni rok ne bi trajao godinu dana, kao ranije, već četiri, pet ili šest meseci.

U razloge "za" ubrojao je to što bi, pored ostalog, bili "podignuti" pogranični krajevi, koji, kaže Vučić, demografski umiru, poput Negotina, Pirota, Zaječara, Priboja, Ljubovije...

- U tim mestima bismo podizali kasarne ili obnavljali kasarne, gde bi svaka vrsta ekonomske aktivnosti doprinela daljem ekonomskom razvoju tih mesta, a taj potez bi značajno unapredio i našu borbenu gotovost - podvukao je Vučić.

Uvođenje obaveznog vojnog roka bi, ukazuje, svakako stvorilo veće troškove za državu.

Počev od toga da bi, kaže, država morala svakog dana da obezbedi četiri obroka za vojnike, da plati od mazut ili gas, kao i sve druge troškove od regrutacije do otpusta iz vojske.

Aleksandar Vucic, NIs Foto: Tanjug/Dimitrije Nikolić

- Biće, naravno, uvek i onih koji će da kažu da je to gubljenje vremena... Sad treba da merimo, nije žurba, ali dobro je da se čuju različiti argumenti, a onda ćemo da prelomimo u nekom trenutku - zaključio je Vučić.

Stefanović: Namera države da o ovom pitanju raspravlja zrelo i ozbiljno

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović istakao je danas da je tema redovnog služenja vojnog roka važna za našu zemlju i da je namera države da se o njoj raspravlja zrelo i ozbiljno u stručnim krugovima i da, naravno, građani Srbije daju svoje mišljenje.

- Vojska je garant stabilnosti i sigurnosti naše zemlje i što je Vojska Srbije jača, to je jača i Srbija. Mi hoćemo da pokažemo apsolutno poštovanje prema našim vojnicima, podoficirima i oficirima, prema njihovom danonoćnom angažovanju na čuvanju naše zemlje i njenog neba. Hoćemo da pokažemo i koliko cenimo njihovu profesiju i koliko ih naš narod podržava - poručio je ministar odbrane.

On je istakao da baš zato i predsednik Vučić i Vlada i Ministarstvo čine sve kako bi vojnik bio i dobro opremljen i plaćen i osetio da ima podršku svoje države.

Nebojsa Stefanovic Foto: Tanjug/ Jovo Mamula

- Redovno služenje vojnog roka podiglo je dosta bure u javnosti i dosta ljudi polemiše o tome, ali mi smatramo da treba da se povede stručna rasprava. Lično podržavam ovu ideju, jer smatram da će na takav način i naša vojska biti jača i efikasnija. Tu je važno razdvojiti profesionalne vojnike, čiji broj ne da se neće smanjivati već naprotiv nameravamo da ga povećamo, i redovno služenje vojnog roka, gde će mladi imati priliku da na ovaj način svojoj otadžbini pruže podršku i pokažu da mogu da budu njeni vojnici. Time radimo aktivno na stvaranju rezervnog sastava - rekao je Stefanović.

On je podsetio da se rezervni sastav može stvoriti samo iz redovnog služenja vojnog roka i da je to ono što nam nedostaje u prethodnih deset godina.

- Ono što jeste važno da takva odluka nije doneta, jer mi hoćemo da o tome raspravljamo zrelo i ozbiljno u stručnim krugovima i hoćemo da o tome i građani Srbije kroz Narodnu skupštinu daju svoje mišljenje - rekao je Stefanović.

Video: Rado ide Srbin u vojnike: Beograđani žele da se ponovo uvede vojni rok

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Igor

    5. januar 2021 | 11:47

    Nikao ne uvoditi to je gubljenje vremena ko oće dobrovoljno tajće ići

  • Jelena

    5. januar 2021 | 11:55

    Gradite firme da se mladi zaposle, kakav obavezni vojni rok u 21 veku, pa svi mladi nam odose nece imati ni ko da ga sluzi.. Bavite se realnim problemima!

  • Ana

    5. januar 2021 | 11:46

    Ma kakav vojni rok posao mladima treba nema od cega da zive ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA