Predsednik i državni vrh čestitali Dan Republike Srpske

Više nego ikada pre su nam potrebni vera, jedinstvo i snaga kako bismo prebrodili sve posledice pošasti koja je uzdrmala ceo svet, ali i još više energije, nade i samopouzdanja da bismo nastavili putem razvoja i izgradnje stabilne budućnosti - poručio je predsednik Srbije

  • 30
Aleksandar Vučić Foto: Telegraf.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je čestitku predsednici Republike Srpske Željki Cvijanović povodom Dana RS.

- U ime građana Republike Srbije i u svoje ime, od srca Vam čestitam Dan Republike Srpske, uz najbolje želje za dobro zdravlje, sreću i svaki napredak. Godina iza nas bila je bremenita brojnim izazovima. Koliko god da su bili teški, oni su nas u isto vreme ojačali, okrenuli jedne ka drugima i pokazali da se na međusobnom razumevanju i solidarnosti temelji očuvanje najviših ljudskih i duhovnih vrednosti - navodi se u čestitki predsednika.

Dodaje se da su nam više nego ikada pre, potrebni vera, jedinstvo i snaga kako bismo prebrodili sve posledice pošasti koja je uzdrmala ceo svet, ali i još više energije, nade i samopouzdanja da bismo nastavili putem razvoja i izgradnje stabilne budućnosti.

Upravo je očuvanje mira i stabilnosti u Republici Srpskoj, kao delu Bosne i Hercegovine, najveći podsticaj za nastavak naše čvrste i plodotvorne saradnje i veza u ekonomskom, kulturnom i svakom drugom pogledu. Zato će Srbija ostati pouzdani oslonac Republike Srpske u svim dobrim nastojanjima usmerenim ka miru, opštoj dobrobiti i boljem životu svih. Još jednom vam želim svako dobro. Živela Srpska! Živela Srbija! - navodi se u čestitki predsednika Vučića.

Selaković: Republiku Srpsku i srpski narod ćemo pomagati i biti uz njih

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković izjavio je da su Srbija i Republika Srpska bile i ostaće neraskidivo vezane u predstojećim godinama, te da očekuje da će intenzivno i predano sarađivati na izgradnji stabilnijeg i prosperitetnijeg regiona

Selaković je, povodom obeležavanja Dana Republike Srpske, za Srnu rekao da je očuvanje mira i stabilnosti najveći interes srpskog naroda, bez obzira da li je reč o Srbiji ili nekoj od država u okruženju u kojima srpski narod živi.

Šef srpske diplomatije istakao je da Srbi, kao najveci narod na zapadnom Balkanu, žele da se razvijaju i svoje uspehe dele sa svima u regionu, koji, kako je objasnio, najzad mora prestati da nosi etiketu turbulentnog i nestabilnog podrucja i postati zona održivog i predvidivog razvoja.

Nikola Selaković Foto: Tanjug/Ministarstvo spoljnih poslova

- Srpski narod ima svoje legitimne nacionalne interese, ali najviši interes, koji Srbe povezuje gde god da oni žive, jeste mir, stabilnost i razvoj, kako bismo što efikasnije nadoknadili godine potrošene u nazadovanju i stagnaciji i uhvatili prikljucak sa najbogatijim i najnaprednijim evropskim društvima - rekao je Selaković, a prenosi RTRS.

Prema njegovim rečima, niko ne treba da se plaši srpskog uspeha, jer i ova generacija želi da, upravo onako kako su to cinili i preci, uspeh ostvaruje na dobrobit citavog regiona i svih u okruženju.

- Nadamo se da će i druga dva konstitutivna naroda u BiH biti spremna da saraduju sa Srbijom i čitavim srpskim narodom na ostvarenju tog cilja, jer Srbija kao centar stabilnosti regiona ima iskrene želje da njeni ekonomski i društveni uspesi budu na korist svim narodima u regionu - rekao je Selaković.

On je naveo da Srbija poštuje sve svoje susede i teritorijalni integritet svih komšijskih država.

- Ali, Republiku Srpsku i srpski narod volimo i uvek ćemo ih pomagati i biti uz njih - poručio je Selaković.

Čestitajući praznik građanima Republike Srpske, Selaković je istakao da Srbiju, kada je reč o njenim specijalnim paralelnim vezama sa Srpskom, obavezuje Dejtonski sporazum, ali i raspoloženje i bratska ljubav ogromne većine građana prema sunarodnicima sa druge strane Drine.

- Želim građanima Republike Srpske mirnu, stabilnu i prosperitetnu budućnost, i na tom putu, kao i do sada, imace bratsku podršku i pomoć Srbije - istakao je Selaković.

Vulin: Dan osnivanja Srpske praznik za sve Srbe

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin čestitao je svim Srbima 9. januar - Dan Republike Srpske i poručio da je dan osnivanja Srpske praznik za sve Srbe.

Aleksandar Vulin Aleksandar Vulin / Foto: Tanjug/MUP Srbije

Vulin je napomenuo da je Republika Srpska nastala kao otpor srpskog naroda ponavljanju jasenovačkog genocida, ne samo Srba koji žive zapadno od Drine, već otpora celokupnog srpskog naroda.

Zato je, smatra on, očuvanje Republike Srpske pravo i obaveza svih Srba, baš kao što je očuvanje Dejtonskog sporazuma i BiH obaveza Srbije kao garanta Dejtona, ali i matice i čuvara svih Srba.

- Dan Republike Srpske je praznik za sve Srbe i zato današnji praznik čestitam svim Srbima, a građanima Srpske želim da dan osnivanja Srpske slave u miru i slobodi. Mir je najviši interes srpskog naroda, a sloboda najviša vrednost zbog koje Srbi postoje - naveo je u čestitki Vulin i dodao da Srbija i Republika Srpska nikada nisu bile bliže i jedinstvenije zahvaljujući iskrenom i upornom nastojanju Aleksandra Vučića da se Republika Srpska unaprijedi i ojača.

Ružić: Zajedništvo u nevolji nešto što će nas uvek karakterisati

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić čestitao je predsednici Republike Srpske Željki Cvijanović i svim građanima Dan Republike Srpske, uz želje za napredak, dalji ekonomski i kulturni razvoj, očuvanje mira i stabilnosti.

Branko Ružić Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Dodao je "da smo i u vremenu izazova u kojem se ceo svet našao pokazali od čega smo satkani kao narod i da je sloga i zajedništvo u nevolji nešto što će nas uvek karakterisati".

- Siguran sam da ćemo se zajedno truditi da nastavimo plodotvornu saradnju Srbije i Republike Srpske kao dela BiH u svim oblastima koja može samo da doprinese jačanju celog regiona na mapi sveta - naveo je u Ružić.

Petković: Važno da negujemo saradnju i zajedništvo

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković čestitku povodom Dana Republike Srpske uputio je preko društvene mreže Tviter.

- U vreme dok se čitavo čovečanstvo suočava sa izazovima, važno je da negujemo saradnju i zajedništvo, gradimo temelje za mir i ekonomski prosperitet i čuvamo svoj identitet, što najbolje zna i naš narod na Kosovu i Metohiji koji je uvek uz vas - poručio je Petković.

Video: Banjalukom odjeknuli Junaci sa Košara

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zemun🇷🇸

    9. januar 2021 | 11:17

    Srećan dan Republiko Srpska🎆🎆🇷🇸! Znajte da niste sami i NIKAD nećete biti! Živele Republika Srbija i Republika Srpska🇷🇸🇷🇸🇷🇸

  • PETAR 1

    9. januar 2021 | 12:36

    Srecan dan Rep, srpska da nam budes jos veca.

  • Aca

    9. januar 2021 | 13:35

    Hvala predsednice nek smo zivi i zdravi i dugovecni!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA