Lajčak o saradnji sa novom američkom administracijom: Optimističan sam po pitanju dijaloga

- Njima ne moramo da objašanjavamo stvari o regionu i njegovoj evropskoj budućnosti. Oni su se već dokazali kao pouzdani partneri i za Zapadni Balkna i za EU - kazao je Lajčak

  • 3
Miroslav Lajcak, Aleksandar Vucic Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, kaže da je optimista kada je reč o saradnji sa novom administracijom u Vašingtonu po pitanju dijaloga Beograda i Prištine, ali i celog Zapadnog Balkana.

- Otpitimističan sam povodom nove admistracije u SAD, jer se vraćaju ljudi sa kojima je EU već radila i koji poznaju Zapadni Balkan. Njima ne moramo da objašanjavamo stvari o regionu i njegovoj evropskoj budućnosti. Oni su se već dokazali kao pouzdani partneri i za Zapadni Balkna i za EU - kazao je Lajčak.

On je tokom video razgovora o "Potencijalima saradnje EU i SAD na Zapadnom Balkanu" sa nemačkom ambasadorkom u Vašingtonu, Emili Heber, ocenio da "tandem EU - SAD" nije dobro funkcionisao "posebno u posednjih godinu dana" kada je reč, između ostalog, i o dijalogu Beograda i Prištine.

- Bilo je jasno da postoje dva pristupa, a to nije bilo ono što je EU odlučila niti je to želela - rekao je Lajčak.

On je dodao da je takva situacija dovela do ”konfuzije” u Beogradu i Prištini koji su, prema njegovim rečima, bili ”zbunjeni i nisu želeli da biraju između EU i SAD”.

Aleksandar Vučić, Donald Tramp, Vašington Potpisivanje Vašingtonskog sporazuma - Foto: Tanjug/Instagram/buducnostsrbijeav

- Nedostatak bliske sradnje EU i SAD je gubitak za obe stane u procesu dijaloga - ocenio je Lajčak.

Upitan da oceni dogovoreno između Beograda i Prištine u Vašingtonu, uz posredovanje predsednika Donalda Trampa, Lajčak je rekao da u pitanju ”nije sporazum”, jer ne ispunjava kriterijume za to, već da je u pitanju ”politička deklaracija koja nije pravno obavezujuća”.

- Ono što je potpisano nema impelmentacioni mehanizam i zavisi od dobre volje starana. Mi ne radim tako u Briselu. Radimo na jasnom sporazumu ko šta radi i kada - naglasio je Lajčak.

Dodao je i da su SAD do sada bile ”dovoljno mudre” da se ne takmiče sa EU u liderstvu u procesima na Zapadnom Balkanu, već da joj daju podršku na putu evropskih integracija regiona.

- U pitanju je kombinacija meke moći EU kroz evropsku perspektivu i direktan pristup SAD -kazao je Lajčak.

On je zaključio da je sve što je pozitivno postignuto na Zapadnom Balkanu u posednjih 20 godina bio rezulat bliske saradnje EU i SAD i da će se takva uspešna politika nastaviti sa amninistracijom na čelu sa Džozefom Bajdenom.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nes

    12. januar 2021 | 19:25

    Vi radite u EU drugačije, pravno obavezujući sporazum, a šta je onda sa ZSO, niste sposobni ili ne želite da pritisnete Siptare da sprovedu ono na šta su se obavezali. EU je dvolicna lazljiva organizacija. Vi ste krivi zašto nema kompromisa.

  • Mica

    12. januar 2021 | 19:26

    Evo, jedva dočekao, pokazuje šta nam zapravo misli.

  • SRBIJA

    13. januar 2021 | 07:14

    Ove ljigavce treba oterat na vreme.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA