≫ 

Počela s radom najduža gondola na svetu: Od Zlatibora do Tornika vožnja 1.000 dinara

Gold gondola je najduža panoramska gondola na svetu, a vožnja trasom dugom devet kilometara traje oko 25 minuta u jednom smeru

Panoramska gondola na Zlatiboru, Aleksandar Vučić Foto: Tanjug Rade Prelić/Dragan Kujundžić

Panoramska gondola na Zlatiboru, jedna od najvećih investicija opštine Čajetina, danas počinje sa radom. Gondola povezuje centar Zlatibora i najviši planinski vrh Tornik preko Ribničkog jezera, u dužini od devet kilometara.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje svečanosti povodom puštanja u rad panoramske gondole.

- Ponosan sam na ovu gondolu i neću nikada reći da je loša i ne zanima ko je imao ideju, ili ko ju je izgradio. Uložićemo u Zlatibor. Nadamo se da ćemo imati gondole i u drugim krajevima Srbije, i verujem da ćemo i u Beogradu moći da se pohvalimo sličnim sadržajima. Želim da kažem da ćemo biti uz vas, bez obzira ko se kada bude nalazio na vlasti - naveo je Vučić.

On je poručio prisutnima da je došao na Zaltibor da čestita na gondoli koja je veliki uspeh:

- Tako Srbija treba da radi - rekao je predsednik.

- Velika mi je čast i zadovoljstvo što sam danas ovde sa vama. Drago mi je što je oprema francuske kompanije danas ovde. Veliko zadovoljstvo mi je što sam bio jedan od bitnih učesnika na ovom projektu. Zlatna (gold) gondola je danas najduža na svetu - rekao je Kristijan Buvije, iz francuske kompanije Poma koja  je radila na ovom projektu.

Panoramska gondola na Zlatiboru Printskrin: Tanjug

On se zahvalio pojedinačno svima koji su pomogli da se projekat završi.

- Gondola je jedno od najvrednijih ulaganja u turizam poslednjih godina - rekao je predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović.

Glumac Lazar Ristovski je rekao da je "žičara čudo", ali je mnogo značajniji susret dva čoveka koji vole, rade i žive za Srbiju.

- Predsednik Vučić i gospodin Stamatović, iako u suprodstavljenim strankama civilizovanim odnosom pokazali su svima da se građani Srbije, bez obzira na političke razlike, u jednome moraju složiti kada se gradi bolja Srbija. Koliko god patetično zvuči ova moja izjava, iskreno, bio sam srećan kada sam video ova dva čoveka zadovoljna završenom žičarom, koja će i praktilno i simbolično povezivati različitosti - rekao je Ristovski.

Na početku manifestacije, himnu je intonirao naš poznati trubač Dejan Petrović uz pratnju. Nakon toga, pred okupljenima je odigrana i prava mala predstava koja je prikazala značaj ovog projekta, ali i lepotu zlatiborskog kraja.

Zlatiborac Milojko Udovičić Šiš kazao je da je sa bratom radio za ovu izgradnju, da se sve završi srećno i berićetno.

Prema rečima direktorke JP Gold gondola Bojane Božanić, sa njom i ova planina ulazi u novu eru turizma.

- U narednih 7 do 10 godina očekujemo da, zahvaljujući i gondoli, ostvarimo 10 miliona noćenja i dovedemo million turista tokom godine na Zlatibor. Gondola će omogućiti i realizaciju novih projekata na njenoj trasi, koji će upotpuniti turističku ponudu raznim komercijalnim sadržajima - rekla je Božanićeva.

gondola, otaranje Foto: Printscreen

Ona je istakla da je zlatiborska gondola najduža panoramska gondola na svetu i da vožnja trasom dugom devet kilometara trajati oko 25 minuta u jednom smeru.

Cena vožnje gondolom od Zlatibora do Tornika biće 1.000 dinara u oba smera za odrasle i 550 dinara za decu.

Panoramska gondola na Zlatiboru Foto: Tanjug/Rade Prelić

Izgradnja Gold gondola koštala je opštinu Čajetina 13 miliona evra, a radovi su započeti pre pet godina.

Video: Od Zlatibora do Tornika vožnja 1.000 dinara: Počela s radom najduža gondola na svetu

(Telegraf Biznis)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • joks

    15. januar 2021 | 10:17

    Ljudi, nesto lepse nisam video u zivotu, svaka cast.

  • Херцеговац

    14. januar 2021 | 16:15

    Пре свега свака част присутнима који су ту били по великој снежној мећави. Гондола на Златибору је успех и понос свих нас. Као земља која много полаже у туризам, овако нешто нам је заиста било потребно. Нека је са срећом.

  • Bane

    14. januar 2021 | 16:16

    Ako je tamo kafa 450 din. Znaci voznja gondolom nije ispod 3500-4000 din. Sigurno cu ici...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA