• 4

Komandant NATO: KFOR ostaje na Kosovu i Metohiji, ne planiramo smanjenje misije

, Telegraf

NATO i Srbija su bliski partneri, rade zajedno, posebno na pripremi za civilne vanredne situacije poput poplava i šumskih požara, ali i pomažu Srbiji u reformama bezbednosnih snaga i institucija - rekao je Robert Burk

  • 4
Kosovo, KFOR, Kosovska Mitrovica

Foto: Tanjug/KFOR NATO

Novi komandant združenih snaga NATO u Napulju Robert Burk ocenjuje da je "stabilno Kosovo" od ključnog značaja za stabilnost i bezbednost u regionu i ističe da mandat KFOR, zasnovan na Rezoluciji 1244 SB UN ostaje nepromenjen, te da NATO ne planira da promeni ili smanji svoju misiju na Kosovu.

- I dalje se staramo da okruženje bude sigurno i bezbedno i da svim zajednicama na Kosovu bude garantovana sloboda kretanja, za dobrobit svih ljudi na Kosovu - rekao je Burk za portal Saveta za strateške politike cfsp. rs. pred svoju posetu Beogradu.

On je dodao da NATO nastavlja da podržava dijalog Beograda i Prištine pod okriljem EU kao jedini put ka trajnom rešenju ovog pitanja.

Naglasio je da je KFOR uspostavio , kako kaže, odličan dijalog sa srpskim sagovornicima, te da imaju direktnu komunikaciju sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije Milanom Mojsilovićem.

- Ovo je dragoceno pomoglo da se obezbedi obostrano razumevanje, izbegavaju konflikti i smiruju tenzije - kazao je on uz ocenu da bezbednost iziskuje saradnju i zajedničke napore.

Na pitanje da li može da potvrdi da će KFOR ostati na Kosovu, te da se neće povlačiti, Burk je rekao da NATO ne planira da promeni ili smanji svoju misiju na Kosovu, te da KFOR ostaje, kako je istakao, " fokusiran na izvršavanje svojih zadataka prema Rezoluciji 1244 SB UN iz 1999. i Vojno-tehničkom sporazumu, a kako bi pružao sigurno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice na Kosovu".

Naša misija KFOR je, dodao je on, od početka uslovljena okolnostima.

Camp Bondsteel, Kosovo, Kfor, Kamp Bondstil

Foto: Telegraf

- To znači da će bilo koja buduća promena prirode misije i/ili broja osoblja zavisiti od procene uslova na terenu nakon koje će uslediti odluka Severno-atlantskog saveta - naglasio je Burk.

Upitan kako vidi saradnju sa Vojskom Srbije, pre svega saradnju između KFOR i Vojske Srbije Burk je istakao da su NATO i Srbija bliski partneri,da rade zajedno, posebno na pripremi za civilne vanredne situacije poput poplava i šumskih požara, ali i da pomažu Srbiji u reformama bezbednosnih snaga i institucija.

- NATO obučava srpske vojnike za međunarodne mirovne misije. Za 20 godina smo uložili milione evra kako bismo pomogli Srbiji da uništi preko 230 tona zastarele municije - kaže Burk i dodaje da su Srbija i NATO radili zajedno na obuci iračkih vojnih lekara pružajući tako podršku Oružanim snagama Iraka.

Takođe, naveo je on, postoji dugoročna saradnju sa Srbijom i u naučnom domenu, kroz program NATO Nauka za mir i bezbednost.On ističe da je od 2006. Srbija učestvovala u preko 30 aktivnosti u okviru tog programa, poput projekata u oblastima energetske i ekološke bezbednosti, odbrane od hemijskih, bioloških, radioloških i nuklearnih oružja, borbe protiv terorizma, sajber odbrane i bezbednost ljudi.

- Učešće srpskih oficira u multinacionalnim misijama je nešto što smatram zajedničkim uspehom - ističe on i dodaje da su upravo aktivnosti NATO za izgradnju kapaciteta pomogle Srbiji da dostigne nivo interoperabilnosti, neophodan za učešće u mirovnim misijama širom sveta.

Kosovo Orthodox Monastery, KFOR manstiri Kosovo

Foto: Tanjug/AP/KFOR Press Office

Na pitanje kako bi ocenio ulogu KFOR tokom pandemije kovida 19, Burk je rekao da je pandemija izazov bez presedana za sve države i da nastavlja da ima jak uticaj na ''naše narode i privrede''.

- Vojne snage Alijanse su izvršile preko 350 letova širom sveta kako bi transportovale medicinsko osoblje i više od 1.000 tona opreme. Pomogle su u uspostavljanju skoro 100 poljskih bolnica sa više od 25.000 kreveta - objašnjava on i ističe da je NATO isporučio pomoć i svojim partnerima među kojima su i Srbija i BiH, kao i u "raznim područjima operacija poput onih na Kosovu, Avganistanu i Iraku".

Turska je, podseća on, Srbiji i drugim zemljama u regionu pružila pomoć u vidu maski, kombinezona i testova, dok je istovremeno Češka sa Srbijom blisko sarađivala na razvoju filtera za maske, a u sklopu NATO okvira za saradnju između obrazovnih institucija u oblasti odbrane.

- Na KiM je naša misija KFOR donirala ličnu zaštitnu opremu bolnicama u Prištini i Gračanici i isporučila preko 50 donacija hrane i odeće u 14 opština u koordinaciji sa lokalnim humanitarnim organizacijama - navodi on.

Kada je reč o fokusu NATO na Zapadnom Balkanu, Burk ističe da njihove snage na Kosovu od kraja devedesetih pomažu da se očuva mir i stabilnost u regionu.

- Naše politike u regionu, uključujući našu politiku otvorenih vrata, imaju za cilj jačanje stabilnosti i unapređenje saradnje. Posvećeni smo daljem pružanju pomoći zemljama u regionu na sprovođenju reformi. To će biti od koristi njihovim građanima i celoj evroatlantskoj porodici - poručuje on.

Kosovska Mitrovica, grad, ulice, panorama

Kosovska Mitrovica / Foto: Tanjug/Kristina Maslarević

Na pitanje koja je njegova glavna poruka za građane u Srbiji, Burk ističe da je Srbija njihov sused, pouzdan i cenjen partner koji pomaže NATO da promoviše mir i bezbednost u regionu.

- Partnerstvo između NATO i Srbije traje već dugo, od 2006, kad je Srbija pristupila Partnerstvu za mir. Ovo partnerstvo je stabilno i nastavlja da se razvija, na transparentan, pouzdan i obostrano koristan način - naglašava on.

Rekao je da njegova poseta Beogradu, Sarajevu i misiji KFOR u Prištini ima za cilj da se predstavi zajedno sa svojim timom i da se sastane sa NATO komandantima i zvaničnicima.

- Nameravam da objasnim šta je to što mi radimo, razmenimo stavove i ideje, da poboljšamo naše uspostavljene kanale komunikacije i istražimo mogućnost daljeg napretka naše saradnje. Stabilnost i bezbednost Zapadnog Balkana važna je za NATO, kao i za mir i stabilnost u Evropi - istakao je on.

Burk podseća je da KFOR već 21 godinu, kako kaže, pomaže da se Kosovo transformiše u bezbednije mesto, te da u ovom trenutku u toj misiji ima oko 3.500 vojnika iz 27 zemalja.

Video: Telegraf u glavnom štabu i komandi Kfora: Postavili smo 3 ključna pitanja komandantu o bezbednosti Srba na Kosovu

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mihailović

    Ne odlučuje komandant KFOR-a o Kosovu i o rezoluciji 1244, to je odluka Amerike i Nemačke kao šta je i bila agresija na Srbiju, oni provode sve suprotno od rezolucije...najveća glupost kod potpisivanja Kumanovskog sporazuma da NATO bude čuvar mira, da oni koji su izvršili agresiju,okupirali Kosovo, budu čuvari mira, jedna strana u sukobu...to se videlo u martovskom progromu Srba, NATO nije zaustavi zločin,proterivanje već je Srbe odvozio iz svojih domova, samo pomagao Albancima u proterivanju Srba, kao šta su rekli da ih spasavaju... Nije se smelo potpisati da strana u sukobu čuva mir na Kosovu, da je Milošević bio uporan oni bi na kraju pristali,oni su tražili izlaz iz bombardovanja jer su videli da im to ne prolazi kako su mislili...

  • Vuki

    Hahaha?!

  • Aleksa

    Nato okupatori docice vreme kada cete bezati odatle.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima