"Velika Albanija" ponovo na stolu u Prištini: Haradinaj preti, Kurti bi Uniju sa Tiranom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Haradinaj opasan čovek i da bi referendum i ujedinjenje sa Albanijom, koje pominje, bilo pretnja svima, Srbiji, Evropi i svetu

  • 15
Kosovo Protest Foto: Tanjug/AP/Visar Kryeziu

Zapaljive izjave političara iz Prištine, pretrnje i zveckanje oružjem govore da predizborna trka ulazi u završnu fazu, pa se projekat "velike Albanije" ponovo vadi kao džoker karta. Uoči izbora, koji su raspisani za 14. februar, na ovo pitanje podsetio je lider ABK Ramuš Haradinaj.

Naime, on je, u okviru svoje  kampanje, najavio za nekoliko godina referndum o ujedinjenju sa Albanijom te istakao da bi tzv. Kosovo odustalo od te ideje pod jednim uslovom - da Beograd odustane od nezavisnosti Kosova.

- Niti možemo da prihvatimo zamrznuti konflikt, niti da prihvatimo podelu, ali ćemo na referendum za ujedinjenje sa Albanijom, upamtite ovo - poručio je Haradinaj.

Reagujući na ove izjave, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Haradinaj opasan čovek i da bi tako nešto bila pretnja svima.

- Moj odgovor je - vi svoj posao radite, šta hoćete, a mi ćemo imati dobar i adekvatan odgovor, a građani ne treba da brinu - poručio je Vučić i istakao da bi voleo da je čuo više rekacija i iz Vašingtona, Brisela i drugih centara moći u svetu.

On je takođe rekao da bi za Srbiju, da se odavde govorilo o bilo kakvim ujedinjenjima na Balkanu, bile uvedne sankcije. Ipak poručio je da Srbija nije "plitak potok" da svako može da je preskače.

Aleksandar Vučić, Ana Brnabić Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Opet podvlači da je Haradinaj opasan čovek ali i ozbiljan političar koji pretenduje da postane novi predsednik tzv. Kosova i da bi u slučaju da bude izabran uz podršku Aljbina Kurtija, onda bi imali i tzv. kosovsku vladu i predsednika tzv. Kosova koji ze zalažu za ujedinjenje sa Albanijom.

- To prihvatamo kao političku činjnicu i na nju ćemo uvek da reagujemo - dodao je Vučić.

Kurti bi Uniju sa Abanijom, pre nego sa Evropom

Aljbin Kurti, kandidat za novog premijera Prištine, deli stav sa Haradinajem, kada je spajanje tzv. Kosova sa Albanijom u pitanju. Njegovi stavovi su verovatno i ozbiljniji, posebno ako se u obzir uzme da je jedan od favorita na predstojećim izborima, a i to da ih nije menjao ni kada je bio na čelu vlade u Prištini.

On je, posle proglašenja pobede izjavio da se u okviru Evropske unije ne može dogoditi nacionalno ujedinjene Albanaca i da ne može da kaže da se nacionalno jedinstvo dešava u EU.

- Tu se pridružujemo Dancima, Austrijancima i Špancima. Naš savez se mora dogoditi ovde - izjavio tada Kurti i istakao da je nacionalno ujedinjenje "istorijski interes Albanaca", a citirajući pokojnog bivšeg lidera makedonske albanske partije DPA, Arbena Džaferija, kaže: "Mi ne biramo (albansku) uniju, ali on bira nas".

Čak i fotografije iz njegovog kabineta su dokaz o čvrstom stavu kada je tzv. Velika Albanija u pitanju. Kurti je iza sebe uvek imao zastavu Albanije.

Aljbin Kurti Aljbin Kurti - Foto: Tanjug/AP

Aljbin Kurti se na mestu premijera privremenih institucija u Prištini zadržao nepuna dva meseca, pošto su poslanici u vladi izglasali nepoverenje. Na njegovo mesto došao je Avdulah Hoti, čija je vlada takođe oborena kada je odlukom tzv. Ustavnog suda osporen njen legitimitet zbog toga što je utvrđeno da je glas jednog od poslanika nevažeći jer je bio pravosnažno osuđen na zatvorsku kaznu u trenutku glasanja.

Ni dvojica kosovskih Albanaca nisu usmaljena u ovoj ideji, isti stav zagovara i premijer Albanije Edi Rama, a osim reči potvrde stoje i na papiru. Priština i Tirana imaju niz potpisanih sporazuma.

Između ostalih predstavnici obe strane potpisali su Protokol o zajedičkim aktivnostima carinske kontrole na graničnom prelazu Morine-Vermica, zatim Sporazum o saradnji u oblasti javnog duga, inostranog finansiranja i odnosa sa međunarodnim finansijskim institucijama, kao i Memoranduma o razumevanju između Agencije za industrijsku svojinu RKS i Generalne direkcije za industrijsku svojinu Albanije. Ovi sporazumi su potpisani još 2018. godine.

Da bi samo godinu dana kasnije bio potpisan i sporazum o ujedinjenju diplomatskih i konzularnih misija i strateške kooperaciji spoljnih politika, koji su potpisali Gent Cakaj i tadašnji prištinski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli.

- Ovo je veliki korak napred da nastupamo zajedno pred svetom i delujemo kao jedna nacija - naveo je tada Pacoli.

Albanski premijer Edi Rama izjavio je , početkom prošle godine, da tzv. Kosovo i Albanija nameravaju da "uklone granice", kao i da će albanska luka Drač uskoro postati de fakto "kosovska".

- Sporazum koji ćemo uskoro potpisati za olakšavanje carinskih postupaka između dve zemlje vodi nas do odredišta, transformacije luke Drač u de fakto luku Kosova - rekao je Rama.

Drecun: Pretnja je ozbiljna, Albanci sistematski rade na ovoj ideji

- Ako bi eventualno došlo do formalnog proglašenja ujedinjenja Kosova i Albanije, onda bi Albanci i u drugim zemljama i te kako bili ohrabreni da krenu istim putem. I to je realna opasnost po region. Pretnja je veoma ozbiljna jer to nije samo priča za predizbornu kampanju već se sistematski radi na tome - naglasio je Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za KiM, i istakao da se time pokazuje zašto su neuspešni razgovori između Beograda i Prištine i zašto se Priština panično boji stvaranja Zajednice srpskih opština.

Video: Albanska zastava ispred vlade Severne Makedonije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ...

    21. januar 2021 | 09:29

    Pući će puška kad tad, šiptari idu na to..

  • Jea

    21. januar 2021 | 11:13

    Oni svoje ciljeve ostvaruju,oni nemaju izdajnika u svojim redovima koliko imamo mi...pesicke,kandicke,jovanovicke i ostala gamad autosovinisticka...prvo trebamo ocistiti svoje redove i to dooobro

  • Mihailović

    21. januar 2021 | 09:19

    Na vlasti u Kosovu jedan zločinac ode, drugi zločinac dođe... A EU sa svojim "vrednostima" daju tim zločincima podršku, idu njima na cmokanje, slikanje i davanje podrške... I to je EU i njene vrednosti o kojima se stalno govori...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA