• 1

Vlada usvojila Predlog zakona o socijalnoj karti

Registar Socijalne karte omogućuče jedinstvenu i centraliziovanu evidenciju u elektronskom obliku, sa tačnim i ažuriranim podacima o socijalno-ekonomskom statusu po

  • 1
Zgrada Vlada Srbije Nemanjina

Foto: Shutterstock

Predlog zakona o socijalnoj karti, koji je danas usvojila Vlada Srbije, omogućiće pravedniju raspodelu novca za socijalno najugroženije grupe i uspostaviti bolju kontrolu socijalnih davanja.

Registar Socijalne karte omogućuče jedinstvenu i centraliziovanu evidenciju u elektronskom obliku, sa tačnim i ažuriranim podacima o socijalno-ekonomskom statusu pojedinaca i sa njim povezanih lica i omogućiće korisnicima podataka da obavljaju poslove obrade podataka radi utvrđivanja činjenica neohpodnih za ostvarivanje prava i usluga iz oblasti socijalne zaštite.

Uvođenjem ovog sistema biće omogućeno da građani koji su u najtežem ekonomskom položaju budu vidljiviji u društvu, kako bi blagovremeno i efikasno ostvarili prava na potrebnu podršku.

Vlada je danas usvojila i set uredbi iz oblasti privrede za ovu godinu kojima se podstiče regionalni i lokalni razvoj, preduzetništvo kroz razvojne projekte i utvrđuje Program podrške malim i srednjim preduzećima za nabavku opreme.

Usvojeni su i programi podrške akreditovanim regionalnim razvojnim agencijama i utvrđen Program standardizovanog seta usluga za mikro, mala i srednja preduzeća i preduzetnike, koji se, takođe, realizuju preko ovih razvojnih agencija.

Danas je usvojen i Program podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za početnike u poslovanju u 2021. godini, kao i Program podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za žene preduzetnice i mlade.

Vlada je obezbedila 600 miliona za obnovu komunalne infrastrukture i vodotokova oštećenih u poplavama u junu prošle godine, koja će biti distribuirana preko jedinica lokalne samouprave.

Neophodno je u što kraćem roku uputiti sredstva za saniranje štete, s obzirom na to da je poplavni talas naneo ozbiljna oštećenja na objektima za vodosnabdevanje i kanalizacionoj mreži.

Takođe su oštećeni i uništeni mostovi i pokrenuta klizišta na putniom pravcima, što je prouzrokovalo poremećaj ili prekid saobraćaja.

Doneta je odluka o proglašenju elementarne nepogode u dvadeset opština na teritoriji Srbije, u kojoj su usled obilnih kiša i padavina stradali brojni objekti i infrastruktura.

Stanje elementarne nepogode proglašeno je u opštinama: Niš, Leskovac, Pirot, Vranje, Bujanovac, Žitorađa, Doljevac, Dimitrovgrad, Vlasotince, Gadžin Han, Vladičin Han, Medveđa, Kuršumlija, Bela Palanka, Babušnica, Bojnik, Prijepolje, Tutin, Prokuplje i Crna Trava.

Ovom odlukom biće pokrenut mehanizam Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima za upućivanje pomoći za obnovu oštećenih porodičnih stambenih objekata u svojini građana, objekata javne namene u javnoj svojini i infrastrukture.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • VA

    Radno sposobni neka potraže posao da zarade a ne samo na socijalu i kukaju,dati im da prežive ali da vrate kada se zaposle,da ne budu na grbači onih koji rade.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima