• 5

Sreten Lukić se vraća u pritvor u Hagu sa izdržavanja kazne u Poljskoj

Prema poljskim zakonima Lukić je izdržao maksimalnu kaznu za krivično delo za koje je osuđen i on tamo više ne može da bude u zatvoru

  • 5
Sreten Lukić

Foto: ICTY

Srpski policijski general Sreten Lukić više ne može u Poljskoj da izdražava zatvorsku kaznu na koju ga je pre šest godina pravosnažno osudio Haški tribunal zbog čega će biti vraćen u pritvor u Sheveningenu u Holandiji, dok se ne donese odluka u koju će drugu zemlju biti prebačen, pišu Novosti.

Prema poljskim zakonima Lukić je izdržao maksimalnu kaznu za krivično delo za koje je osuđen i on tamo više ne može da bude u zatvoru. On je pre dve godine izdržao dve trećine kazne od 20 godina robije i prema međunarodnoj praksi treba da bude pušten na uslovnu slobodu, ali to ne dozvoljava Karmel Ađijus, predsednik Mehanizma za krivične sudove u Hagu, dodaje se.

Lukić je u zatvoru više od 15 godina. Njegov branilac Branko Lukić rekao je za Novosti da su Poljaci poslednjih pet godina slali dopise sudu u Hagu, da se njegov branjenik rehabilitovao, da je za primer i da treba da se pusti na slobodu, jer ispunjava zakonske uslove, ali sudija Ađijus to nije dozvolio.

- Apsurdno je Lukića više držati u zatvoru. Suđeno mu je u istom predmetu kao i Nikoli Šainoviću, Dragoljubu Ojdaniću i Vladimiru Lazareviću, ista je presuda, isto sudsko veće i za njih je važilo pravilo dve trećine i svi su izašli na slobodu, a za Lukića to ne važi. To je pravno nasilje i čista nepravda - rekao je advokat.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima