• 0

CIK nije verifikovao kandidate Samoopredeljenja za poslanike, Kurti ne može da bude kandidat

Pokret Samoopredeljenje nije zamenio imena kandidata na listi, koji su u poslednje tri godine osuđivani za krivična dela

  • 0
KIM PRISTINA

Foto: Tanjug/Tanja Valič

Spisak kandidata za poslanike Pokreta Samoopredeljenja za vanredne izbore 14. februara na KiM nije verifikovan na sastanku CIK-a, što znači da lider te stranke Aljbin Kurti ne može da bude kandidat za poslanika, javlja Kosovo onlajn.

Pokret Samoopredeljenje nije zamenio imena kandidata na listi, koji su u poslednje tri godine osuđivani za krivična dela.

Ni Socijaldemokratska inicijativa nije dobila sertifikat za izbore 14. februara. Razlog za neoveravanje su kandidati koji su u poslednje tri godine imali problema sa zakonom.

CIK je potvrdio liste DSK i DPK, jer su te dve stranke na svojim listama zamenile kandidate koji su bili osuđivani krivično u poslednje tri godine.

Alijansa za budućnost Kosova je sa 11 glasova overena kao politički subjekt, ali ne i lista, jer ABK nije zamenio kandidate za poslanike na listi od 110 kandidata.

Potvrđene su Srpska lista i druge manjinske stranke.

Politički subjekti koji nisu sertifikovani imaju pravo da podnose žalbe izbornom veću za žalbe, kao i vrhovnom sudu.

Aljbin Kurti

Aljbin Kurti / Foto: Profimedia

Period žalbi i odluke u vezi sa verifikacijom kandidata za poslanike u skupštini trebalo bi da bude zaključen 31. januara, da bi 1. februara bio obavljen žreb za rangiranje političkih subjekata na izborima 14. februara.

Raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora za 14. februar je usledilo nakon što je ustavni sud ocenio da Vlada Avdulaha Hotija nije legitimna, jer je glas poslanika Etema Arifija nevažeći, imajući u vidu da je bio pravosnažno osuđen na godinu dana i tri meseci zatvora zbog malverzacija sa subvencijama kada je glasao za izbor vlade.

U obrazloženju odluke suda je tada precizirano da osoba koja je pravosnažno osuđena za krivično delo u poslednje tri godine ne može da se kandiduje za poslanika na izborima niti da ima važeći mandat u skupštini.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima