Olivera Nedeljković: Povodom obraćanja Predsednika Republike Kazahstana Kasim-Žomart Tokajeva

Povodom obraćanja Predsednika Republike Kazahstana Kasim-Žomart Tokajeva novom sastavu Mažilisa Parlamenta Republike Kazahstan VII saziva

  • 0
Olivera Nedeljković Foto: Arhiva BK kompanije / privatna arhiva

Olivera Nedeljković izjavila je da je za nju, kao Predsedavajuće parlamentarne grupe prijateljstva sa Kazahstanom u Narodnoj Skupštini Srbije, bilo važno da se upozna sa obraćanjem Predsednika Kazahstana K. Tokajeva novom sastavu Mažilisa Parlamenta zemlje, kako bi razumela i shvatila put kojim Kazahstan treba da ide u bliskoj budućnosti i dodala da su u ovom obraćanju su istaknuti ključni pravci u novoj fazi razvoja mlade suverene države i njenog društva u celini.

- Simbolično je da je šef države u godini 30. godišnjice „svete Nezavisnosti“ postavio ambiciozne zadatke poslanicima Parlamenta, a zapravo i svim građanima zemlje.

- Nesumnjivo je da je u Kazahstanu već stvorena čvrsta politička i ekonomska osnova kako bi se nastavio razvoj na višem nivou, uprkos novim izazovima i iskušenjima. Za to postoji politička volja rukovodstva i spremnost društva da sledi ovaj put.

- Nesumnjivo je da će samo put modernizacije i sveobuhvatnih reformi osigurati dugoročni razvoj zemlje i društva.

Olivera Nedeljković, istakla je da je kao političar, posebno impresionirana principima „efikasne države i pravednog društva“ koje je izneo Predsednik K. Tokajev.

- Obraćanje, koje je bilo moćno po svom sadržaju, apsolutno precizno je obuhvatilo one zadatke od čijeg rešenja zavisi uspeh daljih reformi. To je uvođenje novog modela javne uprave, efikasne socijalne politike, razvoj i primena dodatnih mehanizama za podršku preduzetništvu, fokus na smanjenju uloge države u ekonomiji, uravnotežen razvoj regiona i glavnih industrijskih grana.

- Veliki značaj će biti dat reformama usmerenim na političku modernizaciju, zasnovanu na nacionalnom dijalogu i konsenzusu. Rukovodstvo zemlje postavlja zadatak jačanja sistema lokalne samouprave, jačanja uticaja građana na proces donošenja odluka, pružanja mogućnosti za podelu odgovornosti za procese koji se odvijaju u zemlji, povećanja političke konkurencije, nastavka unapređenja sistema javne kontrole i brojnih drugih. Sve to će zahtevati neumoran rad poslanika Parlamenta.

- U ime parlamentarne grupe prijateljstva i u svoje lično ime, želela bih da poslanicima kazahstanskog Parlamenta poželim uspeh u postizanju ciljeva koje je postavio Predsednik države! - izjavila je Olivera Nedeljković.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA