Vučić otputovao za Francusku, sutra sastanak s Makronom

- Očekuju nas važni razgovori za Srbiju, a teme, od Kosova i Metohije, evropskog puta Srbije do izgradnje metroa u Beogradu - rekao je predsednik Srbije

  • 0
Aleksandar Vučić, Emanuel Makron Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić otputovao je u radnu posetu Francuskoj, gde će se sutra u Parizu sastati sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom.

- Na putu za Pariz. Očekuju nas važni razgovori za Srbiju, a teme, od Kosova i Metohije, evropskog puta Srbije do izgradnje metroa u Beogradu. Živelo srpsko-francusko prijateljstvo! - napisao je Vučić na Instagram profilu @buducnostsrbijeav - uz fotografiju iz aviona.

Iz Službe za saradnju sa medijima predsednika Srbije, juče je najavljeno da će Vučić takođe prisustvovati ručku koji u njegovu čast priređuje francuski predsednik.

Očekuje se da će teme razgovora biti, pored bilateralnih odnosa, ekonomska saradnje dve zemlje, brojni francuski projekti u Srbiji, ali pre svega i aktuelna borba protiv pandemije korona virusa.

Deo razgovora biće i dijalog Beograda i Prištine, budući da se Francuska zalaže za podsticanje napretka u rešenju odnosa.

Poslednji put, dvojica predsednika razgovarala su telefonom 19. decembra, kada je šef francuske države poručio da Srbija ima podršku Francuske na evropskom putu,a Vučić ukazao na značaj procesa evropskih integracija Zapadnog Balkana za mir i stabilnost u regionu.

Aleksandar Vucic, Emanuel Makron Emanuel Makron i Aleksandar Vučić - Foto: Tanjug/Predsedništvo Srbije

U tom kontekstu, predsednici Vučić i Makron su razgovarali i o nastavku dijaloga Beograda i Prištine, saglasivši se da je razgovor neophodan, a Makron je tada ponovio da zajedno sa kancelarkom Nemačke Angelom Merkel, ima nameru da organizuje sastanak predstavnika Beograda i Prištine, kako bi pomogli da se stvori konstruktivna atmosfera za pregovore.

Poslednji susret Vučić i Makron su imali u Parizu, u julu prošle godine kada je u glavnom gradu Francuske održan i video-samit o Kosovu i Metohiji, čiji su domaćini bili Makron i Merkel.

Vučić je tada sa Makronom razgovarao u četiri oka sat i po vremena, a razgovaralo se o tri ključne teme - odnosima Srba i Albanaca i rešenju kosovskog pitanja, bilateralnim odnosima i kako pojačati saradnju u domenu obrazovanja, kulutre, ekonomije i ulaganja.

Vučić je tada obavestio Makrona da Srbija prihvata novu metodologiju u pregovorima sa EU, koju je upravo inicirao predsednik Francuske.

Predsednik Francuske Emanuel Makron boravio je u dvodnevnoj poseti Srbiji 15. jula 2019. godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA