Tabaković: Ne odustajem od viceguvernera po cenu ostanka na čelu NBS

"Mi znamo šta je naš posao, time ćemo se baviti, a to je da omogućimo da se Srbija uravnoteženo razvija. Da NBS bude banka svih banaka, kuća otvorenih vrata za poslovne banke", kaže guvernerka Narodne banke Srbije

  • 1

Neću odustati od predloženih viceguvernera, po cenu ostanka na čelu NBS, a centralna banka će samostalno donositi odluke, ali i će prihvatati konstruktivne savete i kritike, poručila guverner Jorgovanka Tabaković.

- Bilo ko, ko se razume u monetarnu politiku, bankarstvo i ko ceni čestitost i struku, nema šta da kaže protiv njih - rekla je Tabaković i dodala da su kandidati za viceguvernere njen lični izbor, ali i da niko nije ni osporavao taj izbor.

Tabaković je objasnila da je sednica skupštine na kojoj je trebalo da budu izabrani viceguverneri odložena, jer je odlučeno da se sačeka da se na istoj sednici nađe i određen broj zakona koji će predložiti vlada.

- Vlada sprema preko 35 zakona, i zakazivanje sednice samo zbog izbora viceguvernera nije bio dovoljan. Nama ne smeta da sačekamo još jednu nedelju - rekla je Tabaković, negirajući da je o predloženim članovima bilo spora u vladajućoj koaliciji.

Guvernerka je isključila mogućnost da bilo ko osim nje predloži osobu koja će biti na čelu Uprave, i napomenula da će to biti osoba iz NBS, koja će imati autoritet da taj posao obavlja na najbolji mogući način.

Jorgovanka Tabaković izjavila je da će centralna banka samostalno donositi odluke, ali i da će prihvatati konstruktivne savete i kritike.

- Mi znamo šta je naš posao, time ćemo se baviti, a to je da omogućimo da se Srbija uravnoteženo razvija. Da NBS bude banka svih banaka, kuća otvorenih vrata za poslovne banke, za realni sektor sa kojim poslovne banke sarađuju i sve ostale koji Narodnu banku treba da dožive svojom - navela je Tabakovićeva.

Ona je istakla da će jedan od glavnih zadataka centralne banke biti da vrati ugled bankarstvu i da bankama bude profitno kreditiranje realnog sektora i građana, umesto trgovine novcem.

(D. Z. / Izvor: RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vlada

    8. septembar 2012 | 08:03

    Umesto platu sa 660.00dinara na jedno 250.000 da joj skinu ona na 500.000.Jel ona nas to zajebava???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA