≫ 

Dijalog vlasti i opozicije se nastavlja u martu

To je epilog današnjeg razgovora predsednika Skupštine Srbije Ivice Dačića i predsednika Komiteta za spoljne poslove Evrospkog parlementa Dejvida Mekalistera

  • 3
FPN sastanak Foto: Tanjug/Tanja Valič

Dijalog predstavnika vlasti i opozicije biće nastavljen u martu i u njemu će, između ostalih, učestvovati i bivši poslanici Evropskog parlamenta Eduard Kukan i Knut Fleknštajn, potvrđeno je Telegrafu od izvora bliskog vrhu vlasti.

To je epilog današnjeg razgovora predsednika Skupštine Srbije Ivice Dačića i predsednika Komiteta za spoljne poslove Evrospkog parlementa Dejvida Mekalistera.

Ovo je bio drugi razgovor Dačića i Mekalistera povodom nastavka unutrašnjeg dijaloga o izbornim uslovima.

Prvi je održan krajem prošle godine, i u njemu je, kako je saopšteno, Mekalister istakao značaj koju EU pridaje nastavku međustranačkog dijaloga i pozdravio spremnost za njegov skori nastavak.

Dačić potvrdio: Nastavljamo međustranački dijalog, u narednih 10 dana o formatu

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je da će se međustranački dijalog nastaviti u martu.

Dačić je danas razgovarao sa predsednikom Spoljnopolitičkog odbora EP Dejvidom Mekalisterom i preneo da su postigli načelnu saglasnost o nastavku dijaloga.

Ivica Dacic, Nedeljki Cubrilovic Kako je Dačić rekao, u narednih desetak dana biti dogovorene teme, način rada i format - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Kako je rekao, u narednih desetak dana biti dogovorene teme, način rada i format.

Razgovor sa Mekalistereom trajao je 45 minuta, rekao je Dačić novinarima uoči sastanka Kolegijuma u Skupštini Srbije.

Navodeći da ima i stranaka koje su parlamentarne i koje to nisu, kao i onih koje su bojkotovale izbore, a i onih koje nisu prešle cenzus, Dačić je kazao da bi trebalo sve da učestvuju u dijalogu.

- Postoje i političke stranke koje ne žele da učestvuju u dijalogu sa predstavnicima vlasti u prisustvu stranaca, odnosno evropskih predstavnika. Ukoliko to tako i ostane, očigledno je da će morati da postoji i druga platforma za razgovore i sa drugim strankama koje nisu obuhvaćene ovim međustranačkim dijalogom - dodao je predsednik parlamenta.

U dijalog će se ponovo uključiti kao predstavnici Evropskog parlamenta Knut Flekenštajn i Eduard Kukan, kazao je Dačić navodeći da će oni biti uključeni direktno u dijalog na terenu u Beogradu.

Ivica Dacic, Nedeljki Cubrilovic - U dijalog će se ponovo uključiti kao predstavnici Evropskog parlamenta Knut Flekenštajn i Eduard Kukan - kazao je Dačić - Foto: Tanjug/Zoran Žestić

I Tanja Fajon i Vladimir Bilčik će ostati vezani za dijalog, ali će zbog pandemije koronavirusa to činiti "na daljinu".

"Predložio sam i konkretan datum - 1. mart" 

Uoči sastanka Kolegijuma u Skupštini Srbije, predsednik parlamenta je kazao da se saglasio sa Mekalisterom i oko toga da je centralna uloga Skupštine u smislu stvaranja poverenja u institucije i reforme.

- Narodna skupština je spremna da organizuje nastavak međustranačkog dijaloga. Predložio sam čak i konkretan datum - 1. mart, ali videćemo da li će taj termin odgovarati svima - kazao je Dačić.

Razgovor sa Mekalistereom trajao je 45 minuta, rekao je Dačić i naveo da mu je Mekalister čestitao na tome kako se u Srbiji sprovodi vakcinacija.

Takođe, tokom razgovora Dačić i Mekalister su razgovarali i o evropskim integracijama Srbije, a kako je preneo predsednik parlamenta saglasili su se da je nastavak evropskih integracija pre svega u interesu građana Srbije.

- Mekalister je pozdravio sve napore koji se ulažu u nastavak sprovođenja reformi, rad parlamenta - preneo je Dačić.

Predsednik Skupštine Srbije je najavio i da će u toku današnjeg dana zakazati sednicu Narodne skupštine na kojoj će glavna tačka biti zakon o socijalnoj karti, a koja će biti održana za sedam dana, u utorak 9. februara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA