Skupština o Predlogu zakona o socijalnoj karti 9. februara

Predlog zakona o socijalnoj karti jedna je od pet tačaka Drugog vanrednog zasedanja parlamenta

  • 2
Skupština Srbije Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Poslanici Skupštine Srbije započeće u utorak, 9. februara 2021. godine raspravu o Predlogu zakona o socijalnoj karti.

Predlog zakona o socijalnoj karti jedna je od pet tačaka Drugog vanrednog zasedanja parlamenta koje je zakazao predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić.

Cilj uspostavljanja registra Socijalne karte je postojanje jedinstvene i centraliziovane evidencije u elektronskom obliku, koja sadrži tacne i ažurne podatke o socijalno-ekonomskom statusu pojedinaca i sa njim povezanih lica i koja omogućava korisnicima podataka da obavljaju poslove obrade podataka radi utvrđivanja cinjenica neophodnih za ostvarivanje prava i usluga iz oblasti socijalne zaštite.

Ukazano je da će uvođenjem tog sistema biti omogućeno da građani koji su u najtežem ekonomskom položaju budu vidljiviji u sistemu, kako bi blagovremeno i efektivno ostvarili prava na potrebnu podršku.

Očekivanja Vlade Srbije i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boracka i socijalna pitanja su da ce se za istu kolicinu novca obezbediti mnogo bolje "targetirana" socijalna pomoć.

Na dnevnom redu sednice je i Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Kraljevine Lesoto o saradnji u oblasti odbrane, Predlog zakona o potvrđivanju Sporazuma između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Severne Makedonije o saradnji u oblasti borbe protiv krijumčarenja migranata, Predlog autentičnog tumačenja odredbe člana 2. stav 1. tačke 3) Zakona o sprečavanju korupcije i Predlog autentičnog tumačenja odredbe člana 64. stav 1. Zakona o visokom obrazovanju.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BG-1

    2. februar 2021 | 17:19

    Najbolje bi bilo da svaka socijalna karta sadrži i dosije o osobi o aktivnostima tokom života,poreklo imovine i poslovi i hobi kojima se bavio,da li je lenčuga ili radan,...,to bi bilo tek kompletno.

  • Dr Anja

    2. februar 2021 | 17:50

    Socijalna karta je sizifov posao koji ce dati zbir netacnih podataka.1983.god. u IMK "14.oktibar"-fabrika masina i komponenata iz Kruševca,pocela je da se radi socijalna karta radnika,na predlog sindikalca koji je,zahvaljujuci toj ideji,"letnuo" u Beograd,na visoku funkciju.I sta se dobilo:za sve radnike uradena socijalna karta koja je dala zbir netacnih podataka koji nisu nicemu posluzili,niti su za bilo sta iskorisceni,niko nije imao koristi od njih,sem njihovog idejnog tvorca,kome je to trebalo zarad visoke funkcije u Beogradu.A sta ce biti od ovih karti...pa videcemo...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA