Evropska unija finansijski pomaže civilno društvo u Srbiji

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici kazao je tim povodom da civilno društvo predstavlja srce svake demokratije i da je kao takvo blisko i srcu Evropske unije

  • 16
Evropska Unija, Srbija, zastave Evropske Unije i Srbije Foto: Shutterstock

Evropska unija ugovorila je novu podršku za civilno društvo u Srbiji u vrednosti od 2,5 miliona evra, a u naredne tri godine uz tu finansijsku podršku u vidu grantova, odnosno bespovratnih sredstava, finansiraće se projekti koji se fokusiraju na razvoj političkog dijaloga između države i nevladinih organizacija.

Takođe, deo tih bespovratnih sredstava u iznosu od jednog miliona, koristiće se za podršku jačanju kapaciteta civilnog društva za sveobuhvatne reforme praćenja u vladavini prava, saopšteno je iz EU info centra.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici kazao je tim povodom da civilno društvo predstavlja srce svake demokratije i da je kao takvo blisko i srcu Evropske unije.

- Evropska unija pomaže organizacijama civilnog društva u Srbiji već više od dve decenije i do sada je ta podrška premašila 60 miliona evra - podsetio je Fabrici.

Dodaje da je cilj da sa novom podrškom se ojačaju kapaciteti civilnog društva za formulisanje politika i komunikaciju o političkom dijalogu izmedju civilnog sektora i državne uprave.

Tomislav Momirović, Sem Fabrici Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici kazao je da civilno društvo predstavlja srce svake demokratije - Foto: Tanjug/Rade Prelić

Civilni sektor i državna uprava čine dva stuba istog mosta, kaže Fabrici i dodaje da dijalog i bliska saradnja među njima čine glavni element u kvalitetnom i inkluzivnom procesu kreiranja politike.

Pobednički projekti u tom pozivu, koji uključuju više od 15 vodećih i partnerskih organizacija, fokusiraće se na kapacitete civilnog društva u oblasti vladavine prava, javne uprave, suzbijanja korupcije, e-uprave, urbanističkog i prostornog planiranja.

U narednim mesecima biće izdvojen deo sredstava i za manje inicijative i projekte.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Special ops

    3. februar 2021 | 15:18

    Zaboravili ste da na listu stavite finansiranje migranata!

  • PIXY

    3. februar 2021 | 15:29

    Jel dovoljno da skupim u ulici deset civila da bi dobili kintu,zna li neko koja je donja granica za civile

  • Dr Talle

    3. februar 2021 | 16:57

    I ponovo bespovratna sredstva za demokratsku opoziciju to jest javno mešanje u politiku od strane EU

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA