Joksimović sa ambasadorom Holandije: Klaster vladavine prava najvažniji u procesu evrointegracija

Joksimović se zahvalila Pluhu na ličnom angažovanju i inicijativama za unapređenje bilateralnih odnosa, naglašavajući da Srbija prepoznaje dosledne stavove Holandije o realizaciji politike proširenja EU

  • 0
Jadranka Joksimovic, Zil Besor Plah Foto: Tanjkug/Zoran Žestić

Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović primila je danas u oproštajnu posetu ambasadora Holandije Hilesa Beshora Pluha sa kojim je razgovarala o saradnji dveju država u procesu evropskih integracija Srbije, jačanju političkih i ekonomskih odnosa, kao i o aktuelnim dešavanjima u rešavanju posledica globalne zdravstvene krize.

Joksimović se zahvalila Pluhu na ličnom angažovanju i inicijativama za unapređenje bilateralnih odnosa, naglašavajući da Srbija prepoznaje dosledne stavove Holandije o realizaciji politike proširenja EU.

- Stavovi holandske vlade koji su veoma strogi kada je reč o procesu pristupanja novih država u EU, istovremeno su i merljivi kroz individualni napredak svakog kandidata. Srbija je, stoga, odlučna da ubrza unutrašnje političke i ekonomske reforme, na dobrobit svojih građana i zarad bržeg članstva u Uniji - rekla je Joksimović.

Ambasadora, Joksimović je informisala i o najvažnijim aktivnostima koje Ministarstvo za evropske integracije preduzima u pogledu unutrašnje reorganizacije pregovaračke strukture, u skladu sa novom metodologijom koju je inicirala Evropska komisija.

- U stalnom smo kontaktu sa EK i proaktivni pristup omogućava nam da se pripremimo za brže dostizanje merila, kako bismo tokom ove godine otvorili neki od klastera - navela je.

Joksimović je tokom sastanka izrazila očekivanja da tokom portugalskog predsedavanja bude organizovana i međuvladina konferencija na političkom nivou, na kojoj će se sa predstavnicima EK i država članica utvrditi detalji novog načina pregovaranja, uključujući i plan primene metodologije na pregovarački proces Srbije.

Ambasador Pluh je izjavio da je tokom svog mandata u Srbiji nastojao da sa ovdašnjim partnerima radi na jačanju ekonomskih i političkih odnosa dveju država, kao i da je aktivno pratio proces evropskih integracija Srbije.

Sprovedene reforme, posebno u oblasti ekonomije, doprinele su svojim efektima da se poboljša stanje privrede i životni standard građana, rekao je ambasador i dodao da su očekivanja Holandije da se unutrašnje reforme dodatno intenziviraju, posebno u oblasti vladavine prava, kako bi Srbija i ubuduće bila pouzdan partner EU, što se pokazalo posebno važnim u vreme aktuelne globalne krize.

Sagovornici su se saglasili da postoji potreba da intenziviranjem saradnje u cilju postizanja još boljeg razumevanja stavova dveju država o važnim pitanjima savremenog evropskog društva.

U tom smislu, kako je saopšteno iz Ministarstva za evropske integracije, važan je i poziv ministru Joksimović koji joj je uputio Holandski institut za međunarodne odnose "Kligendal", da bude glavni govornik na onlajn međunarodnom panelu posvećenom evropskoj integraciji Srbije, kako bi predstavila stavove i rezultate Srbije u procesu pregovora o članstvu u EU.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA