SE: Korupcija, mediji i sudstvo prioriteti za Srbiju

Savet Evrope pozdravlja dijalog Beograda i Prištine i do sada postignute sporazume i poziva dve strane da te sporazume primene i nastave dijalog

  • 0

Srbija je postigla znatan napredak u mnogim oblastima, ali su neki ključni problemi kao što su reforma pravosuđa, borba protiv korupcije i izborni zakon i dalje nerešeni, ocenjuje se u predlogu rezolucije o kojem će iduće sedmice raspravljati Parlamentarna skupština Saveta Evrope u Strazburu.

U nacrtu rezolucije o kojoj će poslanici raspravljati 25.januara sačinjene na osnovu izveštaja o poštovanju obaveza koje je Srbija preuzela članstvom u SE, PS SE pozdravlja dijalog Beograda i Prištine i do sada postignute sporazume i poziva dve strane da te sporazume primene i nastave dijalog.

Od vlasti u Srbiji očekuje se takođe poboljšanje stanja u medijima i primena zakona o pravima manjina, posebno Roma.

Mediji u Srbiji, kako se navodi, suocceni su sa ekonomskim teškoćama koje mogu da ugroze medijski pluralizam i slobodu. Kao posebni problemi, ističu se vlasništvo nad medijima, uloga države u medijskom prostoru, ekonomska isplativost medija, transparentnost vlasništva nad medijima i napadi na novinare.

U izveštaju o poštovanju obaveza preuzetih članstvom Srbije u SE pohvaljuje se saradnja srpskih vlasti, a kao preostali zadaci koje vlasti u Beogradu treba da obave, kako bi se okončao proces monitoringa, navode se reforma sudstva i usvajanje i primena efikasnih antikorupcionih propisa.

Pred parlamentarne izbore na proleche 2012, Srbija očekuje pozitivno mišljenje Evropske komisije i početak pregovora o priključenju EU, konstatuje se u izveštaju.

( izvor: Beta)

 

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA